Mas anuncia primàries i la marca Convergència a les eleccions del 26-J

El líder del partit també fa pública la pregunta sotmesa a les bases sobre la refundació de CDC en la consulta interna del proper 21 de maig

Artur Mas, aquest dilluns
Artur Mas, aquest dilluns | @convergenciaCAT
02 de maig del 2016
Actualitzat a les 17:36h
L’expresident de la Generalitat i president de Convergència Democràtica, Artur Mas, ha assegurat que la paraula “Convergència” formarà part de la marca electoral del partit el 26-J i que hi haurà primàries per escollir el cap de llista. El líder de CDC ha explicat que en el torn obert a les bases, una majoria dels qui han participat en el debat intern ha defensat que es preservi aquest terme. Si finalment hi hagués una llista unitària del sobiranisme, aquesta decisió de mantenir el terme “Convergència” se sotmetria al criteri de totes les forces que hi participessin. El nom definitiu del partit es decidirà en el congrés del juliol, no abans.


Mas ha tornat a defensar la conveniència d’una candidatura unitària, “perquè nosaltres donem molta importància a la unitat”. Segons l’expresident de la Generalitat, “l’objectiu nostre és guanyar clarament les eleccions a Catalunya, no guanyar-les una mica, guanyar-les clarament, i donar un senyal al món”. Artur Mas ha afirmat que el fet que no hi hagi una llista unitària “no hauria d’afectar Junts pel Sí”, però ha repetit que sempre que hi hagi urnes, caldria intentar la unitat perquè, si no, “pot guanyar un tercer”.

Mas ha tingut paraules molt dures per la classe política espanyola, incapaç de resoldre el bloqueig sorgit dels comicis del 20-D. Mas ha reblat “l’actitud negativa” dels dirigents polítics de l’Estat que no s’han pogut posar d’acord per forjar una majoria de govern. “Aquest fracàs hem de convertir-lo els sobiranistes en una oportunitat”.

La pregunta sobre la refundació de CDC

El president del partit ha anunciat també aquest dilluns la pregunta que es proposarà a la militància i als simpatitzants en la consulta –el "superdissabte", com s’anomena en els àmbits convergents- sobre la refundació del partit. Mas ha enunciat el text, bastant llarg, que proposa dues opcions: “Vull que CDC impulsi la creació d’una nova formació política, la fundació de la qual es farà en un congrés que se celebrarà els propers 8 i 9 de juliol” o “vull que CDC es mantingui com a formació i faci front a la seva renovació” en el mateix congrés. Aquesta proposta del comitè executiu ha de ser aprovada dimecres vinent pel consell nacional de la formació. Artur Mas ha dit que dijous d’aquesta setmana comunicarà quina és la seva posició personal de cara a la consulta interna del 21 de maig.
 
Pel que fa a les eleccions del 26-J, Mas ha explicat que hi haurà primàries per presidir el grup parlamentari convergent al Conbgrés de Madrid, en cas que hi hagi més d’un candidat. En aquests moments, només Francesc Homs ha avançat la seva voluntat de ser-ho.

En els congressos ordinaris de CDC participaven entorn dues mil persones, els delegats de tota la militància. En el torn obert hi han participat més de deu mil persones, i en el congrés de refundació s’espera que hi hagi una presència massiva de militants i simpatitzants.