​Barcelona rebutja els requeriments de l'Audiència Nacional per avalar la declaració de ruptura

El ple aprova una proposició de la CUP que inclou donar cobertura legal als regidors que siguin encausats | Ha tingut el suport del govern de BComú i de CiU, ERC i la CUP; i el refús de C's, el PSC i el PP

Redacció
29 d'abril del 2016
Actualitzat a les 18:20h

El ple de Barcelona d'aquest divendres. Foto: ACN


L'Ajuntament de Barcelona ha mostrat el seu rebuig als requeriments de l'Audiència Nacional espanyola a gairebé cent municipis per haver aprovat una moció de suport a la declaració de ruptura del Parlament. La proposició l'ha presentat la CUP i s'ha votat nominalment a petició de C's i el PP, però tots els regidors han seguit la disciplina de grup. Han votat a favor els 29 regidors que sumen el govern de BComú i CiU, ERC i la CUP, i han votat en contra els 12 que sumen C's, el PSC i el PP.

El text inclou donar suport a les persones citades a declarar i a les associacions que es mobilitzin al costat dels ajuntaments requerits. A més, donar cobertura legal als membres del consistori barceloní que siguin encausats per donar suport a mocions "aprovades democràticament". No obstant això, el consistori no ha aprovat encara cap moció de suport a la declaració independentista aprovada pel Parlament el 9 de novembre del 2015 a conseqüència del resultat electoral del 27-S.

Arguments a favor i en contra de la proposta

La regidora de la CUP Maria Rovira ha defensat no estar supeditat a les institucions espanyoles. El portaveu de CiU, Joaquim Forn, ha assenyalat que el consistori "no pot girar l'esquena" als alcaldes que volen construir un nou estat per a Catalunya.

Des d'ERC, Trini Capdevila ha manifestat el suport del seu grup a la "desobediència" davant el Constitucional. El tinent d'alcalde Jaume Asens ha criticat que s'acusi de delictes de "sedició", un concepte "tacat de sang", segons ell, i que van utilitzar aquells que "es van alçar amb les armes" i van "assassinar els republicans que van defensar la democràcia".

La presidenta de C's a l'Ajuntament, Carina Mejías, ha recordat que la declaració aprovada el passat 9 de novembre pel Parlament es va suspendre "unànimement" per part de "tots els magistrats" del Tribunal Constitucional. El popular Alberto Fernández Díaz ha criticat aquells qui "pretenen imposar el criteri independentista" i la celebració d'un referèndum "com a Kosovo". Des del PSC, Carmen Andrés ha assenyalat que aquest Ajuntament ha de treballar per "qüestions reals i importants" i deixar enrere "batalles polítiques que cansen".
Arxivat a