Balaguer declara «persona non grata» el rei Felip VI

La proposta de la CUP ha rebut el suport d'ERC, mentre que els regidors de CiU s'han abstingut | La moció dels cupaires fa extensiu el rebuig a tots els membres de la Casa Reial, inclosa la Infanta Elionor, que té el títol de senyora de Balaguer

28 d'abril del 2016
Actualitzat a les 23:18h
El que va ser senyor de Balaguer, Felip de Borbó, ha passat a ser persona non grata a la capital de la Noguera. La moció que la CUP ha presentat al ple, que n'ha assumit una altra en el mateix sentit de la JERC, ha rebut els suports dels regidors republicans, en total 7 vots dels 17 regidors que té el consistori balaguerí.

Els cinc regidors de CiU, per la seva banda, s'han abstingut tot i que el seu portaveu, Josep Maria Roigé, ha assegurat que estan en contra de la Casa Reial espanyola i que, fins i tot, ja no se'n senten representats. El grup de Balaguer Ara Sí també s'ha abstingut.

El text s'ha aprovat referència al rei espanyol com "la màxima figura institucional d'un Estat que impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya", alhora que és el representant d'una Monarquia que encarna "uns valors completament allunyats de la igualtat entre ciutadans".

De fet, la moció va més enllà de la figura del monarca, i insta a considerar de la mateixa manera tota la Casa Reial, inclosa la Infanta Elionor, que va heretar el títol de Senyor de Balaguer que va deixar el Príncep Felip un cop es va convertir en rei.

C's i PSC voten en contra

El regidor de C's, Albert López, ha considerat que la moció no procedia i per això ha votat que no juntament amb el grup municipal del PSC, partit que governa en coalició amb ERC, que s'han oposat al text presentat. Tot i això, els socialistes han assegurat que defensen la república, però també han fet un al·legat a favor del respecte democràtic. El portaveu, Carlos Garcia, ha indicat que "els arguments no són suficients" per donar suport a la moció.

Aquest títol ja va ser motiu de debat al plenari l'abril del 2013, quan ERC va presentar una moció per demanar a la Casa Reial que deixés d'utilitzar aquest títol en els actes públics. La proposta va ser avalada en aquella ocasió pels republicans, ICV i CiU.

Una moció ja debatuda en altres municipis

Aquesta moció sobre la consideració de persona non grata del Rei Felip VI ja s'ha debatut en altres localitats de Ponent com Alpicat, Cervera, on es va aprovar amb els vots de l'equip de govern, i la Seu d'Urgell, on no va prosperar degut a l'abstenció dels regidors convergents.