La «connexió» danesa

La Universitat del Sud de Dinamarca acollirà una jornada de Diplocat sobre el procés | El Parlament danès va ser el primer a pronunciar-se sobre el cas català | Hi participarà Jacob Lund, un dels diputats que la va defensar

Edifici de l'Ajuntament d'Odense, ciutat on se celebra la jornada de Diplocat
Edifici de l'Ajuntament d'Odense, ciutat on se celebra la jornada de Diplocat | Flickr Takahiro Kyono
24 d'abril del 2016
Actualitzat a les 20:54h
Dinamarca és un dels països europeus on el procés sobiranista ha rebut més mostres de complicitat. És també el país triat per Diplocat per celebrar dimecres vinent, 26 d’abril, una jornada organitzada amb el Center for Border Region Studies de la Universitat del Sud de Dinamarca entorn del tema "El ressorgiment del secessionisme a Europa. El cas català", que tindrà lloc a la ciutat d'Odense. Hi participaran Jordi Solé, secretari d’Afers Exteriors i de la UE, i el cap del centre d’estudis, Steen Bo Franden. Hi haurà dues taules rodones. Una serà d’estudi sobre els processos d’autodeterminació a Europa, amb la participació d’acadèmics com Jaume Castan i Ulrike Barten, professors de la mateixa universitat danesa.

Hi haurà una altra taula de debat polític amb la intervenció de Solé, l’exministre socialista Joan Majó i el diputat danès Jacob Lund. El títol d’aquesta taula és prou explícit: "Catalunya en una cruïlla". També participarà la periodista Helen Spongenberg, que és corresponsal del diari EUobserver a Catalunya, que intervindrà sota el títol "Què està passant a Catalunya?".
 
El Parlament danès va demanar diàleg a Madrid

La situació a Catalunya interessa la societat danesa. Hi ha influït l’activisme de l’assemblea danesa de l’ANC, que ha recollit més de 15.000 signatures a favor del dret a decidir i ha dut a terme un seguit de contactes amb figures de l’àmbit polític i acadèmic danès. Una prova són els dos debats que va organitzar en espais annexos al Parlament de Copenhaguen. Però l’èxit principal va ser aconseguir una declaració del Parlament el maig del 2015 demanant “un diàleg pacífic i democràtic” entre l’estat espanyol i la Generalitat. Va ser el primer legislatiu europeu a pronunciar-se davant el procés.

Cal recordar que la interpel·lació va ser votada per una majoria de 64 vots a favor i 41 en blanc. Va ser presentada pel diputat Nikollaj Villumsen, de la Llista Unitària, formació que aplega Verds i esquerra radical. Un dels parlamentaris que també va intervenir fou Jacob Lund, del Partit Socialdemòcrata, aleshores en el govern i que continua sent el primer partit del país.

Jacob Lund és un dels participants en la jornada de la Universitat del Sud. Els catalans que viuen a Dinamarca recorden les seves paraules a la cambra, quan va defensar "que es deixi a la gent expressar els seus desigs".