Els premis Sant Jordi, Ramon Llull i Josep Pla enceten «la diada dels lectors»

Grup 62 convoca Pep Puig, Víctor Amela i Lluís Foix, tres escriptors "amb premi" que comenten les seves sensacions per una jornada intensa d'activitat i signatures | "Cada Sant Jordi augmenta el gruix cultural del país, fent el país més optimista", explica Foix

Pep Puig, Lluís Foix i Víctor Amela, amb els exemplars dels seus llibres premiats
Pep Puig, Lluís Foix i Víctor Amela, amb els exemplars dels seus llibres premiats | Esteve Plantada
23 d'abril del 2016
Actualitzat a la 13:23h
"Fa un dia esplèndid, amb sol i un cel blau, ideal per gaudir i passejar, que te posa a la pell les ganes d'estimar i ser estimat", i l'anàlisi del dia és una màxima coincident en els escriptors Pep Puig, Premi Sant Jordi per la novel·la La vida sense la Sara Amat (Proa), Víctor Amela, Premi Ramon Llull per La filla del capità Groc (Planeta), i Lluís Foix, Premi Josep Pla per Aquella porta giratòria (Destino). Per ells, la  Diada ha començat amb un esmorzar a la Farga, organitzat per Grup62, el grup convocant dels guardons.

NacióDigital ha pogut parlar amb tots ells, entre cafès, bones sensacions i ganes de sortir a passejar i gaudir al màxim del dia, després d'uns mesos intensos de ruta per llibreries, pobles i ciutats d'arreu del país. Preguntat per l'opció de ser un dels autors d'aquest Sant Jordi, Pep Puig ha confessat que el seu llibre "no és una novel·la per a 'tothom', sinó per a 'algú'". "Quan un llibre té un cert valor literari o artístic sempre és per 'algú' –raona–, i la meva novel·la és més aviat com un gest, com una carícia".
 

Pep Puig, fent un cafè a la Farga aquest matí Foto: Esteve Plantada


Víctor Amela explica les ganes que té d'afrontar el dia i de contactar amb la gent i els seus lectors. "Porto sis Sant Jordis com a autor i és un dia molt bonic, perquè gaudeixes del contacte amb la gent". Amela ha explicat que es posa dret per signar llibres i que fa un dibuix a cada dedicatòria, a banda de compartir anècdotes, entranyables i emotives, de diferents signatures fetes els darrers dies. Preguntat per l'èxit de La filla del capità Groc, l'autor ha explicat que "és una novel·la com les de tota la vida, amb amistat, traïció, gelosia i aventura. Té tots els ingredients que ens agraden!".

Lluís Foix, content de viure la diada, ha subratllat que "avui és el dia dels autors i, sobretot, dels lectors. Si no hi haguessin lectors, els llibres no tindrien la importància que tenen". I ha afegit que "cada Sant Jordi augmenta el gruix cultural del país, fent el país més optimista i demostrant que és una festa exportable". Reivindicant la lectura, Foix ha explicat que llegir "és un pòsit col·lectiu" i que "el més important no és que els llibres es venguin, sinó que estiguin escrits".
 

Víctor Amela, autor d'una novel·la d'aventures, passió i intriga Foto: Esteve Plantada