Colau i Bosch acorden el pressupost, que inclou la línia 10 i la Model

L'acord destina 15 milions d'euros al metro i dos a presons | Les propostes d'ERC representen un impacte de 35,9 milions

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el líder municipal d'ERC, Alfred Bosch
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el líder municipal d'ERC, Alfred Bosch | ACN
Europa Press
21 d'abril del 2016
Actualitzat a les 16:07h
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el líder municipal d'ERC, Alfred Bosch, han anunciat aquest dijous un acord pressupostari que inclou partides per avançar en l'arribada de la Línia 10 del Metro a la Zona Franca i en la transformació de les presons de la Model i Trinitat Vella.

En roda de premsa conjunta, han destacat que és un acord de ciutat per tirar endavant l'ampliació pressupostària impulsada pel govern municipal, l'aprovació definitiva de la qual s'abordarà el dilluns en un ple extraordinari. Requereix el suport també del PSC i almenys l'abstenció de la CUP.

Les propostes d'ERC incorporades en l'ampliació pressupostària davant la qual han presentat 23 al·legacions, de les quals 18 han estat acceptades totalment i cinc parcialment- representen un impacte econòmic de 35,9 milions, en una modificació que implica incorporar als comptes de 2016 un increment net de recursos de 275 milions, aconseguint un total de 2.549,4 milions.

15 milions d'euros per a la línia 10 del Metro

En concret, s'han incorporat a l'expedient 15 milions per portar la L10 a la Zona Franca, qüestió que Colau ha dit que és una "primera inversió d'una que s'allargarà els pròxims anys". Amb ella es començarà a treballar per obrir almenys dues estacions Bosch ha dit que podrien ser Foc Cisell i Foneria, i ha exigit fer les màximes possibles-, fet que haurà de concretar-se en el conveni que treballen amb la Generalitat, que té les competències.

Després de ressaltar que els equips econòmics estan treballant els detalls d'aquest conveni amb Bosch i amb el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, Colau ha dit que establiran que l'Ajuntament ha de recuperar els recursos que avança al Govern: "Som conscients de la situació de la Generalitat i de les nostres urgències a la ciutat. Pot haver-hi flexibilitat en què l'Ajuntament pugui ajudar, però ha d'haver-hi tornada".

Redefinició del mapa penitenciari

L'acord inclou dos milions per a la reordenació del mapa d'equipaments penitenciaris, amb els quals l'Ajuntament comprarà part del terreny en el qual està situada la presó de Trinitat Vella, propietat de la Generalitat, per impulsar la reparcel·lació per construir habitatges pendents i que el Govern comenci amb aquests recursos a desenvolupar el projecte de trasllat dels centres, han explicat.

Colau ha assenyalat, preguntada pels periodistes, que espera que la comissió mixta entre l'Ajuntament i la Generalitat es reuneixi com a tard al juny per abordar aquests assumptes i també altres "moltíssims temes compartits", encara que ha assenyalat que membres del govern municipal i del Govern es reuneixen regularment.

L'acord pressupostari entre el govern municipal i ERC també inclou 7,6 milions per promoure habitatges dotacionals per a gent gran al solar de Germanetes espai en el qual han de situar-se i urbanitzat provisionalment-; 1,9 milions per ampliar els beneficis de la targeta de transport públic T-12 fins als 15 anys qüestió que ja van acordar al desembre-, i dos milions per a escoles de baixa demanda.

També preveu destinar 1,5 milions a fomentar activitats culturals en centres cívics; 315.000 euros per implantar una quarta línia a l'Institut de Les Corts, i 50.000 per a equipament informàtic en centres educatius, entre altres partides. També s'han acceptat parcialment altres demandes d'ERC, com l'adquisició de l'església Sant Bernat Calbó i el final de la reforma de l'avinguda Paral·lel.

Els pactes d'estabilitat vindran després dels pressupostos

L'alcaldessa ha confiat en què la modificació pressupostària s'aprovi el dilluns, i ha assenyalat: "Creiem que està ben orientat amb el PSC, i amb la CUP també estem treballant intensament".

Preguntats per si aquest acord facilita pactes d'estabilitat, Bosch ha respost: "A partir del dilluns, si s'aproven els comptes, s'obre una fase en la qual hem de parlar, i parlarem de la millor fórmula per seguir ajudant perquè la ciutat pugui avançar i es puguin cobrir les necessitats bàsiques de Barcelona".

Colau ha recordat que el govern municipal aposta per aconseguir pactes estables en benefici de la ciutat. Ha avisat que els acords hauran de ser fruit de molt diàleg i treball conjunt i que la fórmula no s'ha abordat: "Pas a pas i cada cosa al seu temps".

Preguntada pels periodistes sobre si manté la seva negativa a entrar en un govern municipal del qual també formi part el PSC, Bosch ha dit que prioritzen la ciutat i que "pretendre que el PSC s'apropi a ERC i a les seves interpretacions de les necessitats de Barcelona és bastant difícil".

"Estem en el 2016. Tornar al 2007, quan ERC va trencar amb el govern municipal socialista de Jordi Hereu, és molt complicat. Volem estar en el 2016 i mirar cap al futur", ha sentenciat el dirigent republicà.
Arxivat a