Catalunya, més a prop de tenir un codi civil complet

El Parlament tramita el projecte de llei sobre el llibre sisè del codi civil | El codi espanyol passarà a ser subsidiari | El ple rebutja l’esmena a la totalitat del PP

20 d'abril del 2016
Actualitzat a les 16:30h

Carles Mundó, aquest dimecres al Parlament. Foto: ACN


Catalunya tindrà ben aviat un codi civil complet. El Parlament ha aprovat aquest dimecres la tramitació del projecte de llei sobre el llibre sisè del codi, que tracta de les obligacions i els contractes, que fins ara es regien pel codi civil espanyol, que passarà a ser subsidiari quan finalment el projecte superi la fase d’esmenes i s’aprovi pel ple. De moment, la cambra ha rebutjat l’esmena a la totalitat del PP per 95 vots en en contra, 23 abstencions i 10 vots favorables.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha defensat el projecte i ha subratllat la transcendència que suposa, tot afirmant que “el codi civil sencer és una estructura d’estat” i serà essencial en el nou país que es vol construir. La llei regula fins a dotze modalitats de contracte, entre d’altres els de compravenda i permuta, donació, cessió de solar i contractes de conreu.
 
Pel que afecta a la compravenda, el projecte té en compte la capacitat del comprador d’un immoble per fer-se enrere d’una operació en cas que el contracte inclogui el finançament d’una entitat de crèdit i al final aquesta no el concedeixi.  

Esmena a la totalitat del PP

La diputada Esperança Garcia, pel Partit Popular, ha defensat l’esmena a la totalitat, dient que no s’entén la urgència amb què s’ha presentat el projecte, que segons ella excedeix les competències de la Generalitat, és confús en molts punts de la seva redacció. Ciutadans ha reconsiderat la seva posició en aquest tema i no ha presentat esmena a la totalitat, en contra del que va fer en l’anterior legislatura. En nom del grup, José María Espejo-Saaverda ha dit que el codi civil català està en “desús”, donant la benvinguda, això sí, al debat per modernitzar-lo.

Joan Coscubiela (CSQP) s’ha felicitat de l’oportunitat del projecte, que pot més justes les relacions entre els particulars. Però ha demanat al conseller Mundó que no barregi el codi civil amb el procés sobiranista.  Benet Salellas, per la CUP, ha titllat el projecte enviat pel Govern de ser massa neutre davant de problemàtiques que afecten matèries sensibles com l’habitatge i que perjudiquen els més febles, però ha explicat que la CUP donarà suport a la tramitació. Ha demanat que es prepari ja un llibre setè del codi que reguli matèries com la nacionalitat en la futura república, que no ha d’estar vinculat al matrimoni o a l’origen en antigues colònies.

Jordi Orobitg, per Junts pel Sí, ha destacat que amb el sisè llibre s’ha assolit la integritat jurídica pel que fa al codi civil. “Donem el pas definitiu per acabar amb una infàmia”, ha dit, tot recordant el Decret de Nova Planta i assegurant que aquesta tramitació "contribueix a fer de Catalunya un país normal".

Per tot plegat el ple ha rebutjat l’esmena a la totalitat del PP amb 95 vots en contra, 23 abstencions i 10 vots favorables. D'aquesta manera, el projecte de llei continua la seva tramitació.