LA DADA DE LA SETMANA

Una llibreria menys cada dos dies

Del 2013 al 2014 es va passar a Catalunya de 601 a 430 establiments | El 2014 es van editar més de 35.400 llibres, un 27% dels quals en català

per Elisenda Pallarés, 22 d'abril de 2016 a les 20:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'abril de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Aquesta setmana s'han fet públiques les dades sobre hàbits de lectura a Catalunya. El 66,3% dels catalans llegeixen llibres i el 26,4% ho fa en català segons les dades  de l'estudi encarregat per la Generalitat. Es llegeix més, les biblioteques són menys visitades i augmenta el consum de llibres digitals, que no sempre són comprats. "El sector a nivell econòmic està molt tensionat", afirmava Antoni Daura, president de Gremi de Llibreters de Catalunya. Però, quants llibres s'editen a Catalunya? Hi ha moltes o poques llibreries en relació a la població?

"Cada dia tanquen llibreries i se n'obren altres, potser cada vegada més petites i personals", explica Eric del Arco, soci de Documenta. Aquesta llibreria, fundada per Josep Cots fa 40 anys al barri gòtic de Barcelona, es va traslladar el 2014 a un local més econòmic per sobreviure. Ara noten una recuperació, "el 2015 ha estat un any positiu", valora del Arco.Amb la crisi econòmica moltes llibreries han abaixat la persiana definitivament. Catalunya va passar de 601 establiments el 2013 a 430 el 2014, el que suposa una mitjana del tancament d'una llibreria cada dos dies. Barcelona en va perdre 132, Girona 15, Lleida 9 i Tarragona 8.

L'estat espanyol és el segon en nombre de llibreries per habitant

El nombre de llibreries ha disminuït els darrers anys, ha passat de més de 6.500 el 2008 a 5.480 el 2014. Tot i això, l'estat espanyol és el segon en major nombre de llibreries en relació a la seva població de la Unió Europea. Tan sols és superat per Xipre. 

MAPA DE LLIBRERIES A EUROPA


 
Hi ha onze llibreries per cada 100.000 habitants, molt per per sobre de les cinc que hi ha de mitjana a la Unió Europea segons l'informe El mapa de les llibreries 2014 elaborat pel Gremi de Llibreters de Madrid. Mentre que la tendència general a Europa des del 2008 és de creixement del sector, a l'Estat el nombre de llibreries ha baixat més d'un 16%. L'estudi comptabilitza els establiments independents que tenen com a principal activitat la venda de llibres i exclou les grans superfícies.
 

NOMBRE D'EDITORIALS I LLIBRES EDITATS A CATALUNYA


 

 

El 2014 es van editar més de 35.400 llibres a Catalunya, sent l'any més prolífic els darrers cinc anys. Uns 9.600 dels quals van ser en català, un 27,15% del total, segons les dades del Departament de Cultura de la Generalitat. Tot i augmentar la producció de llibres, el nombre d'empreses editorials va passar de 5.488 el 2010 a 4.549 el 2014. Aquestes dades inclouen tot tipus de llibres, com els de text per als estudiants.

Cultura encara no ha publicat les dades del 2015. Miguel Jiménez, director de l'Agència de l'ISBN, ha explicat a NacióDigital que té constància de 19.185 títols registrats el darrer any a Catalunya. Aquestes dades s'obtenen a partir de la notificació per part de les editorials de l'assignació d'un número ISBN concret a un llibre i poden ser superiors si l'editorial encara no ho ha comunicat. "Madrid i Catalunya són les comunitats que més llibres editen", afirma Jiménez.

"S'editen massa llibres, moltes vegades sense cap criteri", opina Eric del Arco, soci de la llibreria Documenta. En referència a aquest fet, "aquests últims anys hem intentat reduir el nombre de llibres editats i cuidar més la seva preparació i una promoció eficient", indica Emili Rosales, director del conjunt editorial Grup62. Per a Rosales el 2015 ha estat un any de "clara recuperació" i d'objectius complerts amb una "oferta amplia i variada". Editors i llibretes celebren que aquest Sant Jordi es preveu una gran afluència de gent.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació