Mil persones fan costat a Joan Coma a Vic i clamen per la llibertat d'expressió

La manifestació de suport al regidor investigat per sedició compta amb la màxima representació institucional de l'AMI, ANC i Òmnium Cultural | "No reconeixem cap legitimitat ni a l'Audiència Nacional espanyola ni al Tribunal Constitucional”, diu l'edil de Capgirem Vic

Una de les pancartes que s'han vist a la manifestació en suport de Joan Coma
Una de les pancartes que s'han vist a la manifestació en suport de Joan Coma | Adrià Costa
16 d'abril del 2016
Actualitzat el 17 d'abril a les 0:30h
Un miler de persones, segons el recompte de NacióDigital, s'ha manifestat aquest tarda a Vic en suport de Joan Coma, el regidor de Capgirem Vic investigat per un delicte d'incitació a la sedició. La mobilització, convocada pel Moviment 30/03, ha reunit gent d’arreu del país, així com molts osonencs. Coma ha qualificat la manifestació com “històrica” i com “una reivindicació del municipalisme”. En el seu parlament final, ha instat els presents a “trencar els ous i fer la truita”, en relació a les paraules que va pronunciar al ple i que l’han portat fins als jutjats.

Entre els participants a la manifestació destacaven els presidents d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez; els dos vicepresidents de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Jordi Gaseni i Eudald Calvo, així com l'alcaldessa de la capital d'Osona, Anna Erra. També hi havia Marta Rovira, secretària general d'ERC, diputats de la CUP com Benet Salellas i Sergi Saladié, a més de personalitats i entitats de diverses disciplines, com alguns dels membres del grup Txarango, el musicòleg Joan Ayats, el poeta Lluís Solà, el sindicat COS, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, l’Associació de Motards Independentistes o la Colla de Gegants i Grallers del carrer de la Riera, que han amenitzat amb el seus balls i la seva música tot el recorregut.
 

Capçalera de la manifestació en suport de Joan Coma Foto: Adrià Costa


A més de l’alcaldessa, a la protesta també hi han assistit alguns regidors de l’Ajuntament de Vic de les formacions Vic per a Tots, ERC i CiU. “Avui ha estat ell i demà podrem ser nosaltres”, ha declarat el portaveu del grup municipal d’ERC i cap de l’oposició, Joan Ballana, en relació a la previsible futura investigació d’altres edils que també van aprovar la moció, com ell mateix. “Hem d’estar disposats a acceptar les conseqüències fins on calgui”, ha conclòs el republicà.

La resposta del municipalisme osonenc, a excepció del vigatà, ha estat molt minsa. Els representants dels ajuntaments de poblacions veïnes han brillat per la seva absència i només s’hi ha vist l’alcalde de Rupit, Albert Marcé.

Coma és el primer càrrec públic investigat (en l’anterior terminologia, “imputat”) per incitar a la independència a Catalunya. En els propers dies haurà de declarar a l'Audiència Nacional espanyola, tot i que encara no ha rebut la citació. S'enfronta a penes que podrien arribar als vuit anys de presó.

“Per les llibertats, ni un pas enrere”

La marxa, que ha sortit de la plaça de la Noguera, ha recorregut al passeig de la Generalitat, el carrer Bisbe Strauch, el Portalet i el passeig, fins arribar a la plaça Major, on ha finalitzat. La mobilització s'ha celebrat en un ambient festiu, amb moltes estelades, tot acompanyat amb la música dels grallers. Hi han participat moltes famílies senceres, amb nens inclosos.

La manifestació estava encapçalada per la pancarta “Per les llibertats, ni un pas enrere”. Entre els assistents, n’hi havia d’altres, on es podia llegir: “Som culpables, diem el que pensem”, “No passaran” i “Vic és antifeixista”.
 

Manifestació en suport de Joan Coma Foto: Adrià Costa


Els manifestants han cridat consignes adreçades al jutge que ha obert la investigació - “Moreno, franquista, posa’m a la llista”- i de suport al regidor vigatà: “Tots som Coma”, “Sense por” o “Llibertat d’expressió. Nova imputació”, entre d’altres.

La manifestació ha entrat a la plaça Major a tres quarts de 8, una hora llarga després de la seva sortida, on ha tingut lloc un acte polític final. Mònica Vàzquez, membre de Moviment 30/03, ha iniciat els parlaments dient que “ara sabem que no estem sols davant les actituds antidemocràtiques de l’Estat”.

Tot seguit, dos voluntaris han llegit el manifest de suport (a sota) i s’ha comptat amb la intervenció musical de Xevi Comas. El cantautor d’Olost ha donat llavors pas a Joan Coma, que ha estat interromput amb aplaudiments en un parell d’ocasions.

La desobediència

Joan Coma, de la mateixa manera que ha assegurat a NacióDigital abans de la manifestació, ha repetit que el seu cas no és personal sinó que es tracta d'"un atac a l'independentisme i a les llibertats democràtiques”. 

També ha insistit en la desobediència: “Ens devem a la voluntat popular i, per tant, no reconeixem cap legitimitat ni a l'Audiència Nacional ni al Tribunal Constitucional”. En aquest marc, ha afegit: “Reivindiquem el dret a desobeir  lleis injustes i exercirem aquest dret sense por”. El regidor investigat ha finalitzat recordant els seus botxins: “Mai cap tribunal podrà imputar les nostres idees”.
 

Manifestació a Vic en suport a Joan Coma Foto: Adrià Costa

El cant dels Segadors, a càrrec de les gralles, ha posat el punt i final a una tarda plena d’emocions i de simbolismes. Al llarg de la vetllada, tant a la sortida com a l’arribada, s’ha organitzat un sistema perquè els presents que ho desitgessin es poguessin autoinculpar.

Més de mil adhesions al manifest

El manifest de Moviment 30/03, Per les llibertats, ni un pas enrere!, que s'ha llegit a la plaça Major, un cop acabada la manifestació, forma part d’una campanya de mobilització en la que destaca, a més, l’enregistrament d'un vídeo a Youtube i l’activitat a les xarxes socials, com Twitter. Es va penjar al web el passat diumenge i ja porta més de mil adhesions.
 
Entre els firmants del manifest, hi ha col·lectius com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Procés Constituent, però també d’individuals de centenars de persones sense vinculació directa a la política, o d’artistes com Titot, Joan Reig, Gerard Quintana, Feliu Ventura, Xavi Sarrià, Ivan Prado o Fermin Muguruza; periodistes com David Fernàndez o David Segarra, o diputats com Marta Rovira, Ferran Civit, Joan Tardà o la totalitat del grup parlamentari de la CUP. També s’hi ha adherit les seccions locals de Vic de CDC, ERC i la CUP. Entre els alcaldes adherits, hi ha l’alcaldessa de Vic, Anna Erra.

El  manifest està escrit des d'una perspectiva molt oberta, amb la intenció de rebre el màxim nombre d’adhesions. Entre d’altres, el document exigeix que s’aturi el procés judicial contra Joan Coma, denuncia l’abús i la desproporció amb què es comporta l'actual govern espanyol i reclama a la Generalitat i als ajuntaments que assegurin la cobertura política, legal i econòmica de les persones encausades, de manera que aquestes tinguin garantit el suport a qualsevol decisió pacífica que puguin prendre en relació amb la seva situació, inclosa la desobediència.
 
MANIFEST
PER LES LLIBERTATS, NI UN PAS ENRERE
El dimecres 9 de desembre del 2015 el ple de Vic va aprovar una moció de suport a la resolució 1/XI del Parlament de Catalunya (coneguda com a “declaració del 9N”), amb 16 vots a favor, 4 abstencions i només un vot en contra.

A partir del dimecres 30 de març del 2016, per primera vegada des que va començar l'anomenada Transició, un càrrec electe és investigat oficialment per un delicte d'incitació a la sedició. L'actual jutge de l'Audiència Nacional espanyola Ismael Moreno (expolicia franquista) va acceptar la petició del fiscal d'imputar Joan Coma i Roura, regidor del grup municipal Capgirem Vic-CUP-PA a l'Ajuntament de Vic, a qui li poden demanar fins a vuit anys de presó. L'embat d'un estat que té fòbia a la democràcia ja s'ha posat en marxa. Aquest cop, en forma de persecució judicial a l'expressió independentista i als drets civils més bàsics, com la llibertat d'expressió.

Per tot això,  a través del Moviment 30_03, sorgit de la voluntat ciutadana,

EXIGIM que s’aturi aquest procés judicial contra un dels nostres representants elegit democràticament, el qual, en funció de la seva llibertat d’expressió, ha manifestat unes opinions i conviccions, absolutament democràtiques i legítimes, amb les quals s’havia presentat a les eleccions i gràcies a les quals havia obtingut representació.

DENUNCIEM l’obsessió, l’abús i la desproporció amb què es comporta l'actual govern espanyol, sota l’escut dels tribunals, portant a judici unes idees i volent-les reprimir de forma desmesurada i il·legal, fet que impedeix un mínim funcionament democràtic respectant la llibertat de la ciutadania, independentment de les seves idees i pensament polític.

ACUSEM la força antidemocràtica present a l’ajuntament de Vic de connivència amb tot l’aparell repressiu de l’Estat, per tal de desmuntar la nostra convivència democràtica i pacífica.

DEFENSEM LA DEMOCRÀCIA amb la convicció que quan s’ataca un càrrec elegit democràticament en l’exercici de la seva representació, s’està atacant directament la ciutadania i el conjunt de càrrecs electes. En definitiva, significa un pas enrere en la qualitat democràtica de la nostra societat.

MOSTREM LA SOLIDARITAT envers qualsevol càrrec electe de qualsevol institució del país, com ja ha passat amb l’anterior president de la Generalitat i alguns consellers, i amb qualsevol altra persona que es trobi o es pugui trobar, en endavant, en la mateixa situació que el nostre regidor Joan Coma i Roura. Alhora, fem palesa la nostra voluntat de mobilització davant de qualsevol atac que es produeixi arreu, vetllant sempre per l’aprofundiment de la democràcia i el respecte als drets de la ciutadania.

RECLAMEM DE L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA CATALANA, començant per la Generalitat i seguint pels ajuntaments, que assegurin la cobertura política,  legal i econòmica de les persones encausades, de manera que aquestes tinguin garantit el suport a qualsevol decisió pacífica que puguin prendre en relació amb la seva situació, inclosa la desobediència a les lleis injustes.

Per tal de respondre a aquesta ofensiva sense precedents, convoquem una  manifestació dissabte 16 d'abril del 2016 a les 6 de la tarda a Vic. Ara és l'hora que mostrem el rebuig a l'ofensiva judicial a l'independentisme i els drets civils. Sortim al carrer sense por, lluitant per les llibertats democràtiques. Convidem tothom, tant a nivell individual com col•lectiu, a adherir-se a aquest manifest i participar de les diferents accions de suport que s’organitzaran fins que les instàncies judicials de l’Estat espanyol deixin en pau qualsevol dels nostres càrrecs electes perseguits per aquests fets.
Com va dir en Joan Coma i Roura al ple de la seva imputació, «per esdevenir lliures, hem de practicar la llibertat constantment».

Per les llibertats, ni un pas enrere!
 

Joan Coma cantant Els Segadors, al final de la manifestació Foto: Adrià Costa