Sanders s'endú Wyoming i Cruz els delegats de Colorado

És la vuitena victòria consecutiva del senador progressista | Entre els republicans, Cruz s’està emportant la batalla amb un bon coneixement de l’engranatge de les primàries

Bernie Sanders, en un míting al caucus de Wyoming
Bernie Sanders, en un míting al caucus de Wyoming | EFE
10 d'abril del 2016
Actualitzat a les 14:02h
Després de guanyar Utah i Idaho, Sanders ho tenia bé aquí, en un altre estat de l’oest, una regió on ha demostrat que el seu discurs populista fa forat i on el pes d’aforamericans i llatins -franges que se li resisteixen- té un pes menor. El sistema de caucus li sol anar bé, ja que els votants s’apleguen en petites assemblees locals i l’entusiasme dels partidaris esdevé un factor decisiu. I d’entusiasme n’hi ha més entre els seus partidaris que entre els de Hillary Clinton, amb una organització eficaç però més freda. Sanders ha guanyat amb un 56% dels vots enfront el 44% de l’exsenadora. Són estats petits aquests darrers que han votat, però ja són vuit victòries d’entre els nou estats que han celebrat primàries o caucus les darreres setmanes.

La majoria d’observadors d’aquestes primàries considera que, malgrat els èxits inesperats de Sanders, la nominació de Clinton no perilla. Però tothom mira cap a la gran batalla que serà, el 19 d’abril, Nova York. Aquí, qui suporta la pressió és Clinton. Va representar l’estat durant vuit anys al Senat, aquí té bona part de la seva base política i ha d’imposar-se, no només per punts, sobre el seu rival. Les darreres setmanes, Sanders s’ha fet un espai entre la franja més progressista dels demòcrates de Nova York. La pugna serà històrica.

La maquinària de Cruz escombra

Donald Trump lidera la cursa republicana, però ensopega cada dia amb més entrebancs. Un problema afegit que pateix ara el multimilionari de Manhattan és que ni ell ni molts del seu equip no coneixen prou el funcionament del procés electoral del Partit Republicà, molt complex i ple de trampes. Ahir es va veure a Colorado, on els delegats són elegits en una Convenció controlada pels comitès del partit i fer-se amb el seu control és fruit de setmanes de treball dels managers de cada candidat. Ahir, Cruz es va emportar una clara majoria dels 34 delegats en joc.

Trump, acostumat a moure’s com un peix a l’aigua per televisions i grans assemblees, està mostrant les mancances de qui no prové de la política professional. Cada estat té la seva pròpia normativa. Hi ha estats on ja s’han celebrat primàries però que encara havien de designar els delegats, que en alguns casos són nomenats per una convenció del partit molt després de les primàries. Això ha passat a Iowa aquesta setmana.

Cruz va treure 8 delegats allí i Trump, 7. Però és important controlar qui són aquests delegats perquè després de la primera votació, en què en la majoria dels estats hi ha l’obligació de votar pel candidat amb qui estan compromisos, els delegats tenen llibertat de vot. L’aparell electoral de Cruz està treballant a fons els delegats sobre el terreny. I Trump es troba ara que si no aconsegueix imposar-se en la primera votació a la Convenció, a partir de la segona pot tenir dificultats per garantir-se la lleialtat de molts delegats. En algun estat, a més, els delegats compromesos no tenen l’obligació de votar pel "seu" candiduat. Trump desconeixia molts d’aquests reglaments o simplement els ha descuidat. Aquest factor pot acabar decidint la nominació republicana aquest any.