Pablo Iglesias: «Hem defensat a tot arreu un referèndum a Catalunya»

“La societat catalana ha de decidir”, reitera el líder de Podem després de reunir-se amb Puigdemont | Acusa PSOE i Ciutadans d’immobilisme i assegura que "si hi ha noves eleccions, sortirem a guanyar-les"

Carles Puigdemont i Pablo Iglesias, al Palau de la Generalitat
Carles Puigdemont i Pablo Iglesias, al Palau de la Generalitat | EFE
08 d'abril del 2016
Actualitzat a les 20:52h
Pablo Iglesias ha afirmat aquest divendres que “si hi ha noves eleccions, sortirem a guanyar-les”. El líder de Podem s’ha entrevistat amb el president de la Generalitat l’endemà de la reunió tripartita (PSOE, Podem i Ciutadans) celebrada per desbloquejar l’impàs polític a Espanya i que va acabar com el rosari de l’aurora. Iglesias ha dit que la trobada amb Puigdemont ha estat molt cordial i que ell s’ha ratificat en el que Podem empre ha dit, que “la societat catalana ha de decidir”. “Hem defensat a tot arreu un referèndum a Catalunya”, ha dit. “Ho hem defensat a Catalunya, però també a Madrid i on ha calgut, i no és fàcil”, ha dit tot negant que la defensa del dret a decidir hagi estat “tàctica”.

Iglesias ha afirmat que s’està vivint un seguit de canvis a l’Estat i a Catalunya, i en el futur caldrà explorar escenaris inèdits. El líder de Podem ha dit que quan conclogui l’actual cicle polític, tornaran a trobar-se. Sobre les converses amb el PSOE, ha assegurat que “nosaltres el que hem fet en aquestes negociacions ha estat cedir i cedir”. Diu que van plantejar una coalició i que fins i tot ell va mostrar-se disposat a no ser vicepresident d’aquest govern. Però s’ha trobat que el PSOE i Ciutadans han respost només amb immobilisme.

Iglesias ha recordat que tant CDC com ERC van dir que s’abstindrien si hi havia un govern progressista –tot i que públicament ambdues formacions ho han condicionat al referèndum-. Per tant, és el PSOE el responsable que aquest govern no es formi.

El Govern mantindrà el full de ruta

El Govern mantindrà el full de ruta sense esperar el que passi a Espanya. Això és el que el president Puigdemont ha assegurat al líder de Podem, segons ha explicat la consellera de la Presidència, Neus Munté. Si hi hagués una proposta política per part del govern espanyol, l’executiu català l’acollirà amb interès.

Segons Munté, en la reunió no s’ha entrat a tractar sobre el procés de la investidura. Puigdemont ha agraït a Pablo Iglesias el reconeixement que ha fet al dret a decidir del poble català. La consellera ha posat la trobada d’ahir com un exemple del desig de diàleg de la Generalitat amb tots els actors polítics. Munté ha recordat que la setmana vinent tindrà lloc una reunió amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera.

El regal de Puigdemont

Carles Puigdemont ha regalat a Pablo Iglesias el còmic de Lluis Juste Andreu Nin. Seguint les teves passes en la primera visita del líder de Podem al Palau de la Generalitat. El president català li ha escrit aquesta dedicatòria: "Com a agraïment, perquè conegui millor biografia d'algú que expressa molt bé el compromís de l'obrerisme català en la lluita pels drets nacionals com a indissociables del projecte social".