Una difícil aliança amb Podem i els sobiranistes, única sortida per Pedro Sánchez

Les postures de C's i del partit de Pablo Iglesias semblen més irreconciliables que mai | Sense una abstenció dels independentistes, un govern d’esquerres és inviable | Aquesta tarda, reunió de Puigdemont i el líder de Podem al Palau de la Generalitat

Pedro Sánchez s'ha reunit avui amb l'equip negociador del PSOE
Pedro Sánchez s'ha reunit avui amb l'equip negociador del PSOE | Flickr PSOE
08 d'abril del 2016
Actualitzat el 11 d'abril a les 11:16h
La reunió que mantindran aquesta tarda al Palau de la Generalitat el president Carles Puigdemont i el líder de Podem, Pablo Iglesias, es produirà en el moment més decisiu de les negociacions per formar govern a Espanya. La fotografia de tots dos líders encaixant les seves mans en el recinte gòtic serà també una manera de mostrar al secretari general del PSOE una via alternativa –potser l'única?- per assolir la investidura. L'anunci de Pablo Iglesias de convocar una consulta a les seves bases sobre els pactes de govern i l'explicitació de la inviabilitat d'un govern tripartit amb C's no deixa massa marge de maniobra per al candidat socialista. 
 
El quadre polític a l’Estat s’acosta al moment de la veritat. Ciutadans no tornarà a la taula de negociacions amb PSOE i Podem si la formació de Pablo Iglesias no canvia els seus postulats. En aquest context, canviant cada dia, Pedro Sánchez només pot assolir el seu objectiu de ser investit en dos grans escenaris: o Podem s’absté davant d’un govern PSOE-Ciutadans –una possibilitat que pot quedar avortada amb la consulta-, o aconsegueix la col·laboració necessària en forma d’abstenció o absència de les forces sobiranistes al Congrés espanyol.

Des de la mateixa nit del 20-D, només hi ha sobre la taula dues grans majories possibles sense que es produeixin aliances en aquell moment impensables: o gran coalició PP-PSOE, o govern d’esquerres del PSOE amb Podem i aliats, que hauria de disposar de l’abstenció dels sobiranistes. L’acord entre Pedro Sánchez i Albert Rivera va apuntar a escenaris creatius, però l’aritmètica es va imposar (131 vots, molt lluny dels necessaris). Ara, l’aritmètica torna a imposar la seva llei, que serà la definitiva.

Pel secretari general del PSOE, si vol evitar noves eleccions i es nega a una gran coalició amb el PP, només semblen viables dos camins: o aconseguir l’abstenció de Podem al seu pacte amb Ciutadans, o intentar explorar una aproximació al sobiranisme, que ha fet del referèndum una condició irrenunciable.  

La improbable abstenció de Podem

Alguns analistes apunten que, al final, Podem, temerós d’anar a noves eleccions, cedirà i acabarà abstenint-se. Però aquesta via presenta unes dificultats enormes, molt més després de l'anunci d'avui d'Iglesias anunciant una consulta als afiliats a Podem. Els quatre diputats de Compromís, aliats de Podem però fora del seu grup, s’han mostrat flexibles i potser s’hi podria comptar, però la posició d’En Marea (sis diputats) i d’En Comú Podem (dotze) és més tancada. En el cas d’En Comú Podem, són conscients que renunciar al referèndum posa en perill la seva consolidació, després de guanyar les eleccions a Catalunya el 20-D. Què els pot oferir Sánchez perquè acabin donant-li suport?

Ciutadans difícilment s’abstindrà davant d’un govern d’esquerres, i sense tots els vots de Podem i aliats, el bloc de PP i Ciutadans (162 escons) sumaria més que PSOE i Podem estricte.

Reunió Puigdemont-Iglesias

Aquest divendres, el president Puigdemont rebrà Pablo Iglesias. A Sánchez se li acaba el temps. La situació té un punt de dramatisme. Tant el secretari general socialista com Podem saben que unes noves eleccions poden empitjorar-los. Els sobiranistes poden mirar-s’ho amb indolència i s’han fet forts a favor del referèndum, però ara els dos grans partits independentistes, CDC (Democràcia i Llibertat al Congrés) i ERC governen junts i són conscients de l’estat de les finances públiques catalanes. Un govern nou que, tot i no cedir en el tema del referèndum, es comprometés a auxiliar les finances de la Generalitat i a no ser-li hostil també és un escenari que dins del sobiranisme un sector acarona. Aquest és el marc de la trobada d’avui a Palau.