La pena de mort es dispara al món amb la pitjor xifra en 25 anys

1.634 persones han estat executades en 25 països, un 50% més que durant el 2014 segons Amnistia Internacional | Sense comptar la Xina, Iran, Pakistan i Aràbia Saudita concentren el 90% de les execucions al món

La pena de mort al món: la pitjor xifra dels últims 25 anys.
La pena de mort al món: la pitjor xifra dels últims 25 anys. | Cristina Garde
07 d'abril del 2016
Actualitzat el 09 d'abril a les 19:09h
És la pitjor xifra dels últims 25 anys. 1.634 persones van ser executades l'any passat en 25 països segons Amnistia Internacional, una dada que augmenta un 50% en relació amb el 2014. La major part d’aquestes execucions es van registrar a la Xina, l’Iran, el Pakistan, l’Aràbia Saudita i els Estats Units.

L’organització no governamental reconeix, però, que desconeix les dades exactes d’execucions a la Xina, que són un secret del govern i que podrien superar el miler. Tampoc pot demostrar el nombre d’execucions que hi ha hagut a Malàisia, Corea del Nord i Vietnam; ni si n’hi ha hagut a Síria. Així que, sense tenir en compte la Xina, només Iran, Pakistan i Aràbia Saudita concentren el 90% de les execucions. La decapitació, la forca, la injecció letal i les armes de foc són els mètodes d’execució més comuns.
 
LA PENA DE MORT AL MÓN (2015)

 
És cert, tanmateix, que la xifra de països que tenen legalitzada la pena de mort ha disminuït els últims anys i s’ha reduït considerablement des del 1996. Aquest any, quatre països més s’han sumat a modificar les lleis del codi penal per abolir la pena de mort: Surinam, Madagascar, República Democràtica del Congo i les Illes Fiji. També Mongòlia ha aprovat un nou codi penal que l’abolirà aquest 2016. I, de fet, al món hi ha 140 països que ja són abolicionistes, en la llei o a la pràctica.
 
També han disminuït considerablement les sentències de pena de mort: han passat de les 2.466 condemnes en 55 països a les 1.998 en 61 països, segons l’informe d’Amnistia Internacional; i almenys 71 condemnats han estat exonerats. Tot i així, l’ONG denuncia que almenys nou menors han estat condemnats a mort i que encara ara a molts països s’executen condemnes per adulteri, delictes econòmics i apostasia –per renuncia a creences religioses– o insultar al profeta de l’Islam. “En alguns casos s’obtenen confessions mitjançant tortura o maltractaments”, avisa l’organisme a l’informe.

 
L’estat espanyol i la pèrdua de llibertats
 
En l’apartat que dedica l’informe d’Amnistia Internacional a l’estat espanyol, l’organisme denuncia que “la llibertat de reunió s’ha vist restringida por noves disposicions legislatives”. Afirmen també que la nova Llei de seguretat ciutadana –la denominada Llei mordassa- i la reforma del codi penal han limitat “de forma desproporcionada” l’exercici legítim dels drets de llibertat d’expressió i de reunió pacífica, perquè donaven “àmplies competències per multar” als agents policials. En concret, dedica una part a denunciar que encara “no ha començat el judici penal contra dos funcionaris encarregats de fer complir la llei per causar lesions greus a Ester Quintana”.
 
A més, també critica les polítiques d’atenció als refugiats, sobretot a Ceuta i Melilla, casos d’expulsions col·lectives que demanaven asil i que “els agents de la Guàrdia Civil no van avaluar individualment”. També denuncien la modificació de la llei d’estrangeria que ha permès legalitzar “l’expulsió automàtica” i mostren la seva preocupació per les greus condicions de reclusió als Centres d’Internament Temporal d’Immigrants a Melilla. 
Arxivat a