Junts pel Sí votarà «no» a dos punts de la moció rupturista de la CUP

El grup majoritari sobiranista rebutjarà que s’insti Mossos i electes a desobeir | L’intent de la CUP de distanciar CDC i ERC va provocar una certa irritació i el posterior tancament de files a Junts pel Sí

Serret, Borràs i Romeva, aquest dimecres al Parlament
Serret, Borràs i Romeva, aquest dimecres al Parlament | EFE
06 d'abril del 2016
Actualitzat a les 18:01h
Tot apunta que demà, si finalment la moció rupturista de la CUP es debat en el ple, Junts pel Sí votarà en contra de dos punts. Concretament, s'oposaran als punts 3 i 4 del text fruit de la transacció, que demanen respectivament als càrrecs electes i els Mossos que “desatenguin” els requeriments de l’aparell judicial de l’Estat. La decisió de votar "no" a aquests dos punts –ahir s'especulava amb una possible abstenció- es va prendre en la reunió de dimarts que va celebrar el grup. Hi va haver moltes intervencions, però el criteri adoptat es va acordar sense fissures. La situació, no obstant, es manté oberta i poden produir-se canvis d’escenari entre aquesta tarda de dimecres i demà. De fet, el PSC demanarà un informe jurídic abans que a dos quarts de set es reuneixi la mesa de la cambra.

Junts pel Sí ha afrontat aquest pols amb la CUP molt cohesionada. De fet, l’intent que s’ha vist de sectors de la CUP per intentar obrir una esquerda al grup de la majoria no ha tingut recorregut. Les declaracions del diputat "cupaire" Benet Salellas assegurant que mantenien un canal de comunicació amb ERC i subratllant que Junts pel Sí és una coalició amb moltes veus va generar profunda irritació en el grup, que es va adreçar a la CUP per recordar-los que Marta Rovira és portaveu adjunta de “tot” Junts pel Sí, no membre d’un sector ideològic dins del grup.

El tancament de files dins de Junts pel Sí pot haver estat un factor que ha decantat la CUP a una transacció en el text de la moció rupturista i la suavització del text. Diputats de Junts pel Sí de diverses sensibilitats repetien aquest dijous per passos perduts que “aquí no hi ha ni Convergència, ni independents, ni Esquerra. Som Junts pel Sí”.