​El pes del discurs socialdemòcrata en la refundació de CDC preocupa els liberals

Sectors vinculats a Convergència intensifiquen trobades amb entorns empresaris i professionals | Artur Mas encoratja Llibergència, el corrent liberal del partit, a prendre part del debat sobre el futur de la formació

Artur Mas, amb militants de base de CDC
Artur Mas, amb militants de base de CDC | ACN
04 d'abril del 2016
Actualitzat a les 22:20h
Els liberals es mouen. “Estem dibuixant el paisatge”. Així expliquen a NacióDigital persones d’ideologia liberal vinculades a Convergència Democràtica que estan analitzant el panorama polític català. S’intensifiquen les trobades i reunions que, des de fa mesos, duen a terme militants de CDC, d’altres que no ho són, militants d’UDC i empresaris i professionals que no pertanyen a cap organització i que se situen en l’espai del “centre liberal i humanista”, a distància de la socialdemocràcia i la dreta conservadora.  

Els diversos sectors de Convergència s’estan mobilitzant. Dijous passat, el president del partit, Artur Mas, va participar en una trobada amb Llibergència, el corrent liberal de la formació que encapçala Marc Guerrero. Mas va animar aquest sector a participar activament en el debat que viu el partit. Però els moviments dels liberals –més enllà de Llibergència- depassen el procés congressual convergent. En els contactes que s’estan mantenint, hi participen membres de Llibergència, però també persones alienes a la militància política, empresaris i professionals, així com figures de l’àmbit acadèmic i intel·lectual. Un dels participants és l’exconseller de Treball i Indústria de la Generalitat Antoni Fernández Teixidó.

L’objectiu és que el liberalisme sigui un element central en la refundació de l’espai de centre a Catalunya. El primer escenari d’aquesta refundació és, sens dubte, el congrés de CDC, que determinarà moltes coses. Hi ha preocupació entre els liberals pel predomini del discurs socialdemòcrata que s’emet des de Convergència. També pel fet que el debat nacional s’hagi imposat del tot en detriment de l’ideològic. Hi ha dins d’aquest sector els més optimistes respecte a l’evolució de CDC i els qui veuen amb escepticisme la direcció que pugui emprendre el partit. També se segueix amb interès el congrés que ha de celebrar UDC, i hi ha la voluntat d’integrar sectors “humanistes” (que pot ser un eufemisme de democristians) en aquest gran espai de centre. 

Des d'aquests sectors liberals, es propugna reforçar el debat ideològic, encarar el combat contra els populismes –que, “en el cas de la societat catalana, estan a l’esquerra”, asseguren- i formular un àmbit polític que incideixi en el dret a decidir des del centre moderat, però no en la independència.