Messi va reactivar una societat a Panamà l'endemà de ser imputat

El jugador blaugrana és un dels noms que apareixen en els "papers de Panamà" | El periodista del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ), Marcos García Rey, assegura que van intentar posar-se en contacte amb el futbolista nombroses vegades però que no els va atendre | Els propers dies i setmanes es donaran a conèixer noves històries que implicaran a més persones rellevants d'arreu del món

Lionel Messi, el dia que va declarar al jutge de Gavà
Lionel Messi, el dia que va declarar al jutge de Gavà | ACN
04 d'abril del 2016
Actualitzat a les 16:05h
"Tenim els correus electrònics que demostren que l'endemà de ser imputat per una evasió fiscal de milions d'euros, els advocats del futbolista es posen en contacte amb Mossack Fonseca per tal que registrés i reactivés una societat que ja havia estat adquirida pels Messi el 2012", ha explicat a NacióDigital, Marcos Garcia Rey, un dels principals investigadors del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ).

L'ICIJ va donar a conèixer ahir al vespre el cas dels "papers de Panamà", que en col·laboració amb el diari alemany Süddeutsche Zeitung i 100 mitjans més de tot el món, van revelar un extens entramat de personatges rellevants en l'àmbit mundial que tenien relació amb el bufet d'advocats Mossack Fonseca, un dels cinc primers del món en la creació de societats offshore

Garcia Rey ha estat el periodista encarregat de seguir la pista al futbolista del Barça entre els 11 milions de documents els quals ha tingut accés l'ICIJ. El periodista assegura que no va haver-hi manera de posar-se en contacte amb Messi abans de publicar el seu nom com un dels principals implicats en el cas. "Una de les normes principals de l'ICIJ és verificar i corroborar totes les informacions abans de fer-les públiques. Amb Messi vam intentar-ho unes 50 vegades. Per correu-e, per SMS, per telèfon i no va ser impossible que ens atengués". 

Poc després que sortís el nom de Messi en tots els mitjans internacionals, el futbolista va anunciar que faria públic un comunicat per desmentir les acusacions i que es planteja emprendre accions legals contra l'ICIJ, a més de contra els mitjans El Confidencial i La Sexta, que col·laboren en la investigació. "Que es querellin contra nosaltres. Tenim els correus, amb data del 2013, que demostren que una vegada la Fiscalia presenta una querella contra Messi, els seus advocats posen en marxa altres estructures que presumptament els permeten continuar amb les activitats que estaven realitzant, i per les quals han estat denunciats per la Fiscalia i el jutge instructor de Gavà". 

Messi està actualment pendent d'un judici que s'ha de celebrar el pròxim 31 de maig, però només per les activitats que l'impliquen pel període del 2007 al 2009. Les proves de l'ICIJ són d'una societat que es crea el 2012 i que es reactiva el juny del 2013. 

Segons Marcos García Rey encara veurem més històries derivades del cas "papers de Panamà" perquè "tot just acabem de començar a publicar". La investigació resultant de la ingent quantitat de documents, als quals l'ICIJ ha tingut accés, és tan extensa que caldran potser setmanes o mesos per acabar coneixent-la al complet.