ENTREVISTA

«Els menors no acompanyats són carn de canó per a les màfies a Turquia»

El director executiu de Save the Children, Andrés Conde, lamenta que les autoritats europees no hagin sabut donar una resposta que garanteixi els drets dels nens refugiats| "La UE és responsable d'un procés de retorn sense garanties i els nens són les víctimes més dèbils", explica

per Elisenda Pallarés, 4 d'abril de 2016 a les 19:17 |
Arribada a Turquia dels primers refugiats deportats | EFE
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'abril de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Amb els primers rajos de sol, avui Europa ha començat puntual les primeres deportacions de persones dels camps de refugiats de Grècia tal com preveu l'acord entre Europa amb Turquia. Des de Lesbos han partit les dues primeres barques; i una altra des de Quios, amb destí a la localitat turca de Dikili. També aquest matí, Andrés Conde, director executiu de l'ONG Save the Children ha viatjat d'Idomeni al port del Pireu d'Atenes per veure l'estat de la situació. Des d'allà ha atès, en conversa telefònica es preguntes de NacióDigital. 

- Ja han començat les primeres deportacions a Turquia. Se sap quantes persones han arribat ja a Dikili i d'on provenen?

- Sí, de bon matí han sortit centenars de persones amb dues embarcacions de Lesbos i una de Quios. Només sabem les dades oficials, sembla que són persones procedents d'Iraq, Blangadesh i alguns sirians.

- Quina opinió té d'aquest procés de devolució?

- Aquest acord és il·legal i no respecta els drets humans de les persones. La Unió Europea és responsable d'un procés de retorn sense garanties de protecció internacional i els nens són les víctimes més dèbils del que està passant.

- Com és la situació ara mateix als camps de refugiats a Grècia? 

- La situació és molt dura. Aquestes deportacions no han fet més que augmentar la tensió entre els refugiats i la incertesa de no saber què passarà amb ells. Tenen por que els expulsin d'Europa. 

- Quants menors no acompanyats hi ha a Europa i quina és la seva situació?
- És molt difícil conèixer la xifra exacta de menors no acompanyats que hi ha a Europa ara mateix. Les últimes dades d'Europol parlaven de més de 10.000 menors no acompanyats. A Idomeni hem comptabilitzat 350 nens que han arribat sols. Aquests nens són les víctimes més dèbils de la crisi dels refugiats. A Turquia aquests infants són carn de canó per a les màfies de tràfic de persones, tràfic d'òrgans i són víctimes de captació per a l'explotació sexual i explotació laboral. 

- Per què estan sols?
- Hi ha dos motius principals. D'una banda hi ha famílies que no tenen recursos econòmics per viatjar a Europa tots plegats i decideixen pagar el viatge a un nen que pensen que podrà suportar les dures condicions del viatge. Solen ser nens entre els 14 i 18 anys. D'altra banda també passa que durant el viatge se separen nens de la seva família. Ens hem trobat pares que ens han contat que durant el viatge en autobús a Europa, de vegades el conductor reinicia la marxa després d'una parada sense avisar i es queden persones a terra. Són viatges amb molta desorganització i viuen la dolorosa situació de perdre els seus fills. 

- Què fa Europa per garantir els seus drets?
- Les autoritats europees quan detecten el cas d'un menor no acompanyat, tenen l'obligació legal d'oferir-li un refugi segur. Però la policia grega ara mateix està desbordada i no sempre es garanteixen els drets dels menors. Europa no ha sigut capaç de donar una resposta humanitària a la crisi dels refugiats.

- No obstant això, a Europa només tenim una part dels refugiats que han fugit de Síria. El verdader problema està als països limítrofs?
- És cert. Europa està desbordada amb els refugiats arribats però realment la major part dels refugiats es troben a països limítrofs de Síria com el Líban, Iraq o Turquia. A Turquia hi ha ara mateix 2.700.000 sirians. I es tracta de països amb menys recursos econòmics que Europa. Des de Save the Children tenim presència tant als camps de refugiats europea com a Turquia, i seguirem treballant per la protecció dels infants en moviment.
 
 
Save the children denuncia les condicions dels més de 1.000 nens detinguts al campament de Moria
L'ONG Save the Children ha expressat avui la seva profunda preocupació per les deplorables condicions del centre de detenció de Moria, a l'illa grega de Lesbos, on més de 1.000 nens, molts d'ells sols, es troben detinguts després de l'acord de la Unió Europea amb Turquia. Denuncien la detenció de sol·licitants d'asil i la falta de garanties per a les persones que estan sent i seran retornades a Turquia.

A causa de l'acord entre la Unió Europea i Turquia, que va entrar en Vigor el passat 20 de març, nens i les seves famílies nouvinguts, independentment dels seus estatus, estan sent detinguts en instal·lacions tancades a les illes gregues a l'espera de les seves entrevistes individuals i l'avaluació dels seus casos, que podrien durar setmanes o mesos. Ja han començat les primeres deportacions i no estem segurs que les peticions d'asil hagin estat adequadament tramitades o si ni tan sols han tingut l'oportunitat de sol·licitar-les.

“La situació dins de Moria es deteriora cada dia més. Hem parlat amb famílies i nens que estan dormint a l'aire lliure en el sòl gelat amb mantes perquè no tenen un altre lloc on fer-ho, ja que les instal·lacions estan sobresaturades", explica Simona Mortolini, cap de l'equip de l'ONG a Grècia. “La gent segueix arribant a l'illa i el nombre de famílies detingudes al centre augmenta sense parar. És extremadament perillós per als nens i estem molt preocupats pel seu benestar físic i mental, especialment per aquells que viatgen sols”.

“Hi ha persones que ens han dit que se suïcidaran si són enviats de tornada a Turquia. Unes altres diuen que saltaran dels vaixells. Estan absolutament desesperades. Han venut tot el que tenen per pagar el viatge de Turquia a Grècia arriscant les seves vides per creuar el mar. Ara no tenen on anar perquè als seus països d'origen solament hi ha guerra, violència i inseguretat”, afirma Mortolini.

“Creiem que la forma en la qual aquest acord s'està implementant és il·legal i inhumà. El pacte vulnera el principi més bàsic de protecció internacional de les persones que fugen de la guerra i la persecució. Els líders europeus han de suspendre les deportacions a Turquia fins que s'engeguin les garanties legals necessàries per protegir els drets humans”, afegeix Mortolini.
Larisa, Grecia

Uno de los campo de refugiados militares griegos, #Larisa. Esta es la forma en que les dan de comer...Estas personas deberían ser reubicadas por los diferentes países europeos ¡¿Hasta cuándo van a estar ahí?!

Posted by Bienvenidos Refugiados - España on Sábado, 2 de abril de 2016
Vídeo publicat pel Facebook Bienvenidos Refugiados España

 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació