L'Ajuntament de Barcelona estudia personar-se pels abusos a menors als Maristes

Vol crear un canal segur de denúncia contra maltractament i abusos

Escola de Maristes de Sants-Les Corts
Escola de Maristes de Sants-Les Corts | ACN
Jordi Bes
01 d'abril del 2016
Actualitzat a les 17:54h
L'Ajuntament de Barcelona estudia personar-se en la causa judicial a favor de les víctimes en el cas d'abusos a menors de l'escola dels Maristes de Sants-Les Corts, segons la declaració institucional que han acordat por unanimitat els grups municipals en el ple d'aquest divendres.

El text, que ha impulsat ERC, precisa que el consistori valorarà la possibilitat de personar-se un cop estudiat l'estat de la denúncia en l'àmbit de la justícia penal atès que es tracta d'un centre educatiu concertat sostingut amb fons públics. També planteja millorar la coordinació institucional i interdepartamental en prevenció i atenció a les víctimes.

A més, proposa instar al Consorci d'Educació de Barcelona i altres agents afectats a revisar, millorar i aplicar els protocols d'actuació per prevenir nous casos d'abusos i garantir el compliment obligatori del protocol d'actuació per part de tots els centres independentment de la seva titularitat, amb conseqüències legals en cas d'incompliment.

El ple també ha aprovat per unanimitat una proposta del PSC per impulsar l'elaboració d'un pla integral contra el maltractament, l'assetjament i l'abús, que inclogui implantar un punt gratuït de denúncia, informació i assessorament coordinat amb els altres serveis d'atenció a la víctima existents a Catalunya i l'Estat.

"Ciutat de tolerància zero"

La iniciativa també preveu declarar Barcelona ciutat de tolerància zero, fer una campanya institucional de prevenció en els àmbits educatiu i esportiu, fer els equipaments municipals espais segurs, i realitzar la diagnosi de la situació dotant els equipaments de les eines pertinents. Entre el públic hi havia Manuel Barbero, el pare que va ser el primer a denunciar els abusos a l'escola dels Maristes.

La regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez (BComú), ha apostat per "no equiparar" les diverses violències, i ha explicat que tenen el repte de dissenyar el pla de drets de la infantesa i l'adolescència, i el pla de joventut. Ha afegit que estan organitzant la primera jornada per aglutinar els diversos actors educatius, esportius i responsables d'equipaments municipals implicats.

El líder del PSC a l'Ajuntament, Jaume Collboni, ha lamentat les "dades esfereïdores" que afecten els col·lectius que pateixen abús de poder, i la regidora de CiU Maite Fandos ha afirmat que des de les administracions públiques han de demanar disculpes, han d'aprendre dels errors del passat i reconèixer "la valentia de les persones que heu alçat la veu".
 

L'Ajuntament de Barcelona, amb la ciutat kurda de Kobane Foto: Flickr Ajuntament de Barcelona


També s'ha donat el vist-i-plau en el ple a les declaracions institucionals per iniciar els contactes per firmar el protocol de cooperació i solidaritat per la reconstrucció de la ciutat kurda de Kobane, a Síria, reiterar el compromís de la ciutat amb la transparència de les administracions públiques, donar suport al sector del pa artesà i fer front a l'estigma i la discriminació relacionats a l'epidèmia del VIH i la Sida.
Arxivat a