Escepticisme i cautela al Parlament mirant a Madrid

La sensació a la cambra catalana és que ara comença la negociació real per formar govern a l’Estat | Antoni Castellà (Junts pel Sí): “S’han acabat els apriorismes i els postureigs” | Joan-Josep Nuet (Catalunya Sí que Es Pot): “Serà més important el programa, sobretot Catalunya, que el nom dels ministres”

Una de les comissions reunides al Parlament
Una de les comissions reunides al Parlament | @parlament_cat
31 de març del 2016
Actualitzat a les 14:28h
La política catalana mira cap a Madrid amb una barreja d’escepticisme i de moderada cautela. La dificultat del sudoku que han d’intentar resoldre els equips del PSOE i de Podem per coronar un acord de govern és tal que ningú n’espera sortides ràpides ni fàcils. En els rengles sobiranistes, l’escepticisme predomina, tot i que sense deixar de mirar de ben a prop l’evolució de les converses a totes bandes que s’estan produint. En una cosa tothom coincideix: ara comencen les negociacions de debò.

El diputat de Junts pel Sí i dirigent de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, assegura que “ahir, amb la trobada entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, es van acabar els postureigs i es van iniciar les negociacions serioses. Es van acabar els apriorismes i els vetos d’entrada. S’entra en una fase nova”.

Castellà no amaga l’escepticisme pel que pugui sorgir de les converses entre socialistes i podemistes, o de la “ponència” que formaran Miquel Iceta i Xavier Domènech per mirar de desllorigar la qüestió del referèndum. “En la majoria dels nostres diputats a Madrid –explica Castellà- predomina la sensació que l’escenari més probable és el de noves eleccions. Però no es pot descartar res. El que sí que podem dir és que si hi ha acord, serà la darrera setmana”.

Envoltada de periodistes, la diputada i portaveu adjunta del PSC, Esther Niubó, es mostrava esperançada en l’èxit de les converses, però evitava l’eufòria: “Jo ho vec amb moderat optimisme”, ha dit. Niubó ha afegit que ara les negociacions han d’avençar amb més discreció i que ha acabat l’etapa dels focus i els gestos davant les càmeres. Es palpa que entre els seus companys del PSC, hi ha confiança en les habilitats demostrades de Miquel Iceta.

Joan-Josep Nuet, diputat de Catalunya Sí que es Pot, corrobora la sensació que “ara va de debò” en les negociacions. No dóna res per segur, però està convençut que es faran tots els possibles per culminar les converses amb “un govern de progrés i canvi a la valenciana”, com s’ha repetit des de la direcció de Podem. Nuet explica que “l’expressió ‘a la valenciana’ és important perquè vol dir que els socis de la majoria governen junts. És a dir, no es contempla un pacte a la portuguesa que alguns han pogut imaginar: donar suport als socialistes però des de fora de l’executiu”.

Nuet asegura que “s’inicia la negociació real, en la qual serà molt més important el programa que el nom dels ministres. Això de si un és vicepresident, o no, en aquest context això és secundari. La política econòmica i Catalunya són els dos punts clau. En el primer, Iglesias ja ha fet concessions. Catalunya és el tema fonamental”.