Un veí de Barcelona proposa esculpir el bust d'Ada Colau a Collserola

La plataforma de participació Decidim Barcelona, que estarà oberta fins el 9 d’abril, no exerceix cap control, a priori, sobre el contingut | L'eina és una proposta pionera de l'Ajuntament per conèixer l'opinió de la ciutadania

Redacció
31 de març del 2016
Actualitzat a les 16:58h
Des que a principis de febrer l’Ajuntament de Barcelona va obrir un procés participatiu a través de la plataforma Decidim Barcelona, on la ciutadania pot publicar suggeriments d’actuació per ajudar al consistori a millorar les seves polítiques municipals, no havia aparegut una proposta tan surrealista com la que fa un mes va penjar un usuari.
 
El veí demana al consistori, ni més ni menys, que esculpeixi la cara d’Ada Colau a Collserola, com en el famós Monument Nacional del Mont Rushmore, a Estats Units, on l’artista Gutzon Borglum va esculpir els rostres de 18 metres d’alçada dels presidents George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt i Abraham Lincoln. Argumenta que cal crear l’escultura per lloar “el magne personatge que ens ha portat llibertat, igualtat i fraternitat”.
 

La proposta del veí per esculpir el bust de Colau a Collserola. Foto: Ajuntament de Barcelona


 
Els riscos de la plataforma

El motiu pel qual és possible que una persona pengi propostes inadequades el trobem a l’apartat d'Aspectes Legals, que l’usuari només pot trobar si s’hi fixa bé al peu de la pàgina web. “L’Ajuntament no és responsable de l’ús incorrecte de la plataforma”, es pot llegir en l’apartat C. En el mateix punt, el consistori explica que es reserva la possibilitat “d’instal·lar filtres” per evitar comentaris il·legals o no autoritzats, com ara informacions falses, que atemptin contra l’honor d’una persona, que continguin virus –tot i que no se’n fa responsable dels danys que puguin ocasionar–, informació personal de terceres persones, que tinguin finalitats comercials o que promoguin altres campanyes de participació d’altres institucions o jocs il·legals.
 
L’Ajuntament tampoc se’n fa càrrec si se’n deriven conflictes entre persones o entitats per alguna de les propostes i en el document es pot llegir que, de fet, “no exerceix cap control, ni té mitjans per fer-ho”. Tot i així, “es reserva la potestat de suspendre temporalment les activitats d’un participant en el lloc web, desactivar-ne el compte de la manera que sigui, esborrar-ne el contingut, eliminar-ne el compte o enviar un avís”. Això sí, per penjar una proposta, l'usuari, que ha de ser més gran de 16 anys, ha de donar el seu nom complet, el seu DNI, el codi postal i la data de naixement.
 
De fet, no és el primer cop que una de les propostes del web genera malestar. A principis de març la proposta d’uns veïns que demanaven enderrocar una església a Gràcia per guanyar terreny per a una escola amb problemes d’espai va indignar diverses entitats cristianes. Malgrat tot, la plataforma, que és pionera, ha rebut centenars de suggeriments, la majoria dels quals demostren un interès dels veïns per les polítiques municipals.

Les propostes amb més suports
 
Entre les deu propostes amb més suports, només dues són proposades per l’Ajuntament. La resta corresponen a suggeriments publicats per la ciutadania. De propostes fetes per entitats no n’hi ha cap entre les cinquanta primeres. Les propostes que han rebut més suports, de moment, són la de crear un operador municipal d’energia, la reforma del Zoo, retornar la gestió de l’aigua a l’Ajuntament o el cobriment de la Ronda de Dalt al seu pas per la Vall d’Hebron.
Arxivat a