La tercera llei de desconnexió arrenca malgrat les tensions entre JxSí i la CUP

La resta de grups es nega a participar en l’elaboració de la llei de protecció social | El PP parla de "frau democràtic" | Natàlia Figueras i Chakir el Homrani, de Junts pel Sí, i Albert Botran i Mireia Vehí, per la CUP, designats en la ponència conjunta

31 de març del 2016
Actualitzat a les 14:30h

Comissió de Treball del Parlament. Foto: Parlament de Catalunya


Les tres lleis de desconnexió ja estan en marxa. Mentre continua la tensió entre Junts pel Sí i la CUP per la moció que el grup de l’esquerra independentista ha presentat al Parlament per reafirmar la declaració rupturista del 9-N, els dos grups continuen anant plegats pel que fa a l’elaboració de les lleis de desconnexió que neixen de la declaració. Paradoxes de la política catalana.

La comissió de Treball del Parlament s’ha reunit avui amb la designació dels membres de la ponència conjunta sobre la llei integral de protecció social catalana com a principal punt de l’ordre del dia. Junts pel Sí ha nomenat Natàlia Figueras i Chakir el Homrani, i la CUP ha proposat els diputats Mireia Vehí i Albert Botran. Les altres dues ponències conjuntes, la d’agència tributària i la de règim jurídic, ja estan constituïdes.

La sessió de la comissió ha servit perquè la resta de grups parlamentaris hagin mostrat, altre cop, el seu rebuig a participar en els treballs de les ponències. El PSC i Ciutadans han assenyalat que no designaven representants sense dir res més. Marc Vidal, per CSQP, ha dit que el seu grup no s’oposa a debatre cap projecte o proposició de llei, però que ells discrepen de la ponència conjunta, que més aviat s’hauria de dir “disjunta”, ha assenyalat. Vidal ha criticat que, a parer seu, s’hagi forçat el reglament.

Pel Partit Popular, el diputat Sánchez Costa ha afirmat que la ponència conjunta “és un frau democràtic, un engany als ciutadans i un camelo per convençuts”. Ha recordat que els lletrats de la cambra ja van desaconsellar aquesta via però que la majoria sobiranista s’ha saltat el criteri dels lletrats, tot assenyalant que “la democràcia també és un procediment”.

Menys polèmica ha generat en la comissió –que presideix el diputat de Junts pel Sí Bernat Solé- la ponència que ha d’elaborar l’informe preceptiu de la ILP sobre renda social garantida, que s’ha constituït sense entrebancs.