El PSOE pressiona Podem amb la por a un pacte PP-C's el juny

L’entorn de Pedro Sánchez disposaria d’enquestes que apunten a una majoria de Partit Popular i Ciutadans en cas de noves eleccions | El secretari general dels socialistes, inicialment acorralat pel seu propi, Sánchez, ha demostrat habilitat malgrat la investidura fallida

Pedro Sánchez reunit aquest dimecres amb Pablo Iglesias
Pedro Sánchez reunit aquest dimecres amb Pablo Iglesias | EFE
30 de març del 2016
Actualitzat a les 22:54h
El temor a un canvi d’escenari en cas de dissolució de les Corts i noves eleccions a Espanya podria acabar sent el desllorigador de la situació de bloqueig que es viu des del 20-D. L’entorn de Pedro Sánchez esgrimeix la hipòtesi d’un hemicicle escorat cap a la dreta en cas que no hi hagi investidura i s’hagi d’anar a les urnes el juny. La direcció socialista podria disposar d’enquestes que assenyalen que el Congrés sorgit de noves eleccions no facilitaria precisament un “govern del canvi”.

Les pressions de l’entorn socialista sobre Podem han estat constants des de fa setmanes. En un primer moment, el paisatge que podria sorgir d’unes eleccions anticipades apuntaven al sorpasso que finalment donaria Podem. El mes de gener, Sánchez era un dirigent acorralat, amb l’establishment del seu partit a punt d'exigir-li el cap.

Però l’encàrrec reial al secretari general del PSOE va introduir modulacions en el quadre. Sánchez, malgrat la seva investidura fallida, ha demostrat habilitat. Les tensions internes que s’han manifestat en el si de Podem –reconegudes pel mateix iñigo Errejón-, així com els moviments efectuats pels valencians de Compromís per fer de pont entre Pablo Iglesias i Sánchez han acabat forçant reubicacions i canvis de to. Des de l’inici de setmana, destacats dirigents socialistes parlen obertament que no hi ha alternativa a un govern de canvi, i que unes noves eleccions poden ser costoses per les forces d’esquerra.

Ara, la complicació ve pel fet que Sánchez –que aparentment ha sortit reforçat de la trobada d'avui amb Pablo Iglesias- no vol trencar amb Ciutadans i mira de forçar un acord tripartit difícil de visualitzar. De moment, Ciutadans ja ha dit que no vol un govern amb Podem. Però Albert Rivera haurà de tenir cura, ara que Podem s’aplana, de no aparèixer com el soci que impedeix un pacte.