refugiats

Espanya no ha reallotjat cap dels 854 refugiats als quals s'havia compromès

Oxfam Intermón demana als països desenvolupats el reassentament de 480.000 sirians | Noruega, Canadà i Alemanya s'han compromès a reallotjar a més refugiats del que els correspon | A països limítrofs com Turquia, el Líban o Jordània hi ha quasi 5 milions de sirians

per Elisenda Pallarés , 6 d'abril de 2016 a les 19:00 |
Un grup de refugiats arribant ahir a Alemanya | EFE
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'abril de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La guerra de Síria ha provocat l'èxode més gran de refugiats des de la Segona Guerra Mundial. Els països desenvolupats només han reassentat l’1,39% dels gairebé cinc milions de refugiats sirians que es troben als països limítrofs amb Síria. Oxfam Intermón demana el reallotjament de 480.000 persones, el 10% dels refugiats registrats, per a finals de 2016. Segons l’ACNUR són les persones més vulnerables (persones grans o malaltes, mares, nens i nenes).

Un nou informe d'Oxfam Intermón, "Facilitar el reassentament del 10% dels refugiats sirians", evidència que només tres països: Canadà, Alemanya i Noruega, s'han compromès a reassentar més persones de les que "justament" els correspondria segons la seva riquesa. I un total de 20 països haurien d'oferir rutes legals i segures als sirians que fugen del conflicte i incrementar la seva oferta de forma equitativa.


Taula: La contribució justa dels països rics al reassentament dels refugiats sirians Foto: Oxfam Intermón


NacióDigital ha entrevistat a Paula San Pedro, responsable d'incidència en acció humanitària d'Oxfam Intermón, qui ha explicat que aquest informe estableix quina quota de refugiats haurien de reassentar els països desenvolupats d'acord a la seva riquesa. "Ens hem adonat que les quotes a les quals s'ha compromès cada país, no responen a una lògica econòmica sinó de voluntat política", afirma."Hem de demostrar al poble sirià que la solidaritat no consisteix en declaracions, sinó en accions. Si hi ha voluntat política, els països del món amb economies més desenvolupades, com l'espanyola, podrien reassentar de forma immediata a 500.000 refugiats, una xifra menor a la població de Màlaga. Alguns països han reallotjat a més persones de les que justament els correspondrien. Ara, altres han de seguir el seu exemple", declara San Pedro.

Espanya suspèn en solidaritat


França s'ha compromès a reassentar només un 4% de la població refugiada que li correspondria; Itàlia, Països Baixos i els Estats Units un 7%; Dinamarca un 15% i Regne Unit un 22%. Espanya és un dels països que treu pitjor nota. Oxfam considera que la contribució justa d'Espanya seria de 16.037 persones. "El cas d'Espanya és clamorós. És membre, junt amb Jordània i Nova Zelanda, del Dossier Humanitari per a Síria, responsable de vetllar per l'ajuda humanitària per als sirians i no ha reassentat a cap dels 854 refugiats als quals s'havia compromès", apunta San Pedro. 

Oxfam considera que Espanya està fracassant en la gestió de la crisi siriana, tant en la resposta que ha de donar a Síria i als països veïns, com a Europa on no ha defensat la postura acordada al Congrés que explícitament esmentava que qualsevol acord amb Turquia havia de respectar els convenis europeus de defensa dels drets humans.

Noruega, Canadà i Alemanya, exemple de solidaritat

Aquests països s'han decidit acollir més refugiats del que Oxfam calcula que els pertoca segons els seus recursos econòmics. "Es tracta de països amb una major tradició en matèria d'asil. La doctrina no és econòmica, sinó ideològica", assegura San Pedro. "L'opinió pública de la societat té un paper molt important en la voluntat política de cada país respecte a l'acollida de refugiats. Aquestes són societats més compromeses", afegeix la investigadora.

El reassentament de les persones que es troben a països limítrofs és voluntari, contràriament a l'obligació d'estudiar la petició d'asil d'un refugiat que ha arribat al país. Per a San Pedro alguns països propers de Síria és voluntari. Per a San Pedro però, els països desenvolupats tenen una "obligació moral" de reassentar refugiats per la seva "coresponsabilitat en la guerra de Síria". "Països com França o el Regne Unit han participat en els atacs a Síria", apunta.

Gairebé 5 milions de refugiats als països limítrofs amb Síria

A Europa es parla de "crisi de refugiats" a causa del mig milió de persones que es troben a centres de refugiats a països com Itàlia o Grècia. "Des que fa sis anys comencés aquesta terrible guerra, més de 4,8 milions de sirians i sirianes han buscat refugi a Turquia, el Líban, Jordània i altres països de la regió amb economies molt dèbils", afirma San Pedro.

"No ens mirem el melic. El verdader problema no el tenim a Europa, el drama és a Orient", va dir Alfred Bosch, president del grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya, a la jornada de reflexió sobre refugiats organitzada a Barcelona pel seu partit el darrer dissabte. "Falta una voluntat política dels estats membres d'Europa per solucionar el problema", va manifestar Bosch.

Refugiats als països limítrofs amb Síria Foto: ACNUR

Un de cada cinc habitants del Líban és refugiat sirià. "L'alcalde de Trípoli va demanar ajuda a l'Ajuntament de Barcelona perquè estan desbordats, en aquesta ciutat del Líban tenen quasi la mateixa població siriana que local", va explicar Bosch.

A Jordània, la població refugiada representa un 10% de la total i la quarta "ciutat" més gran del país és el camp de refugiats de Zaatari. Turquia té més de dos milions i mig de refugiats sirians segons dades d'ACNUR.

"L'economia i les infraestructures d'aquests països són fràgils. Ja no poden assumir aquesta responsabilitat per si sols. La conferència de Ginebra ha d'oferir solucions urgents que proporcionin rutes legals i segures a tercers països que els acullin", opina San Pedro. "Països com Espanya, amb una taxa de natalitat molt baixa, encara no han vist els aspectes positius d'aquesta immigració", conclou la responsable d'incidència en acció humanitària.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació