Les «ambaixades» catalanes al Vaticà, el Marroc i Portugal, a punt

Jordi Solé, secretari d’Acció Exterior: “L’Estat és el més conscient que Catalunya no és un afer intern espanyol” | “L’actuació del Govern davant les darreres tragèdies de Freginals i Brussel·les ha demostrat la utilitat de la nova conselleria”, assegura | S’enviarà al Parlament una nova llei de comunitats catalanes a l’exterior

Jordi Solé, secretari d'Acció Exterior
Jordi Solé, secretari d'Acció Exterior | ACN
30 de març del 2016
Actualitzat a la 13:52h
El secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Jordi Solé, ha participat avui en el tercer Esmorzar Internacional organitzat per la FOCIR (Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes), que presideix Mònica Sabata. Ha assegurat que les tres noves delegacions a l’exterior que ja es van anunciar, les del Vaticà, el Marroc i Portugal, obriran molt aviat les seves seus. Amb aquestes, ja seran deu les "ambaixades" catalanes en actiu. No seran, però, les úniques a desplegar-se al llarg d’aquest mandat. El Govern ja n’està estudiant d’altres, tot i que no ha volgut concretar-les.     

El secretari d’Afers Exteriors ha explicat els altres objectius de la seva àrea, com la consolidació d’un servei exterior propi del segle XXI, i la presentació en breu al Parlament d’una nova llei de les comunitats catalanes a l’exterior, que vol dotar als catalans que viuen fora d’uns drets i serveis a l’abast. Ha dit que la política exterior catalana avança, malgrat tots els impediments que posa el govern espanyol.

Malgrat els esforços de Madrid perquè no es conegui la realitat del procés polític a Catalunya, Jordi Solé ha afirmat que “l’Estat és el més conscient que Catalunya no és un afer intern espanyol”. Una prova d’això és l’interès creixent del cos diplomàtic establert a Barcelona pel cas català. Solé ha posat en valor que “en política exterior i diplomàcia un valor és parlar clar” i que Catalunya ho està fent bé en aquest àmbit.   

Freginals i Brussel·les

Jordi Solé ha explicat que “l’actuació del Govern de Catalunya davant les tragèdies que hem viscut a Freginals i Brussel·les ha demostrat la utilitat de la nova conselleria”, que dirigeix Raül Romeva. Solé s’ha referit a la ràpida intervenció de la Generalitat després de l’accident de Tarragona, que va deixar en evidència l’administració espanyola. També ha esmentat el paper jugat per Amadeu Altafaj, representant permanent de la Generalitat a la capital belga, després dels atemptats soferts a Bussel·les. En aquest cas, no hi havia víctimes catalanes directes, però sí moltes persones angoixades que van ser ateses per la delegació.

Solé ha detallat les línies estratègiques del departament d’Acció i Afers Institucionals, Exteriors i Transparència pel que fa a la política internacional i diplomàtica. Ha assenyalat els àmbits principals d’actuació: bilateral (de Govern de la Generalitat a Govern, reforçant el lligam amb el cos consular), multilateral (obrint vies de comunicació amb organismes com agències de les Nacions Unides i l’OCDE), Unió Europea, cooperació al desenvolupament i diplomàcia pública. Un esforç enorme, que es fa amb el valor intangible que representen els poc més de cent funcionaris abocats a l’acció exterior i amb un pressupost que l’any passat era de disset milions d’euros, menys que el de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, d’on Solé és alcalde