La mesa admet a tràmit la moció rupturista de la CUP però en vol canvis

Junts pel Sí vol evitar que la votació de la moció xoqui de ple amb l’anul·lació del Tribunal Constitucional | Si no hi ha modificacions en el text, el ple del Parlament primer haurà de votar si es debat | La CUP no té intenció de "canviar ni una coma"

Junta de portaveus del Parlament
Junta de portaveus del Parlament | @parlament_cat
29 de març del 2016
Actualitzat a les 17:30h
Un sí amb condicions. Aquesta legislatura del Parlament està donant situacions del tot creatives i originals, amb pocs –o cap- precedents. Avui, la mesa de la cambra ha aprovat admetre a tràmit la moció de la CUP que vol que es reafirmi la declaració de desconnexió del 9-N, anul·lada pel Tribunal Constitucional (TC). Tot el matí, els passadissos del Parlament eren una especulació. Finalment, la decisió presa ha agafat per sorpresa la majoria de grups. S’ha acceptat admetre a tràmit la moció, però “condicionada” a la introducció de modificacions en el seu contingut.

Algú deia aquest matí pel Parlament: “Està clar que aquesta moció és una trampa política”. El vicepresident Lluís Corominas ha explicat a la sortida de la mesa que en cas que no hi hagi canvis en el contingut del text de la moció, la presidenta del Parlament posaria a votació davant el ple de la cambra si la moció s’ha de sotmetre a debat.

El grup majoritari, Junta pel Sí, no vol cometre errors ni fer passes en fals. Encara que això generi situacions del tot noves i sorprenents. A la pregunta de si la decisió de la mesa reconeixia la “legitimitat” del TC, Corominas ha respost que “no entrarem en aquest debat, ens circumscrivim només al debat que hem tingut avui a la mesa”.

La CUP "no canviarà ni una sola coma"

El propòsit de Junts pel Sí que la CUP canviï la moció per evitar xocar de ple amb la suspensió del Tribunal Constitucional, de moment, té poc recorregut. “No hi ha motius per canviar ni una sola coma”, ha assegurat Anna Gabriel després de la reunió de la mesa i la junta de portaveus. Ara hi ha un marge d'una setmana i un dia per tal que els dos grups sobiranistes intentin evitar el desencontre en el ple de la setmana.