Un desfibril·lador públic salva la vida d'un home a Sant Jaume de Frontanyà

L'alcalde del poble més petit de Catalunya explica que legalment no era necessari tenir l'aparell

Desfibril·lador de Sant Jaume de Frontanyà.
Desfibril·lador de Sant Jaume de Frontanyà. | Cedida.
28 de març del 2016
Actualitzat a les 21:24h
La instal·lació el passat mes de setembre d'un desfibril·lador a la façana de l'Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà ha salvat la vida, aquest dilluns al matí, d'un turista que, després de realitzar una caminada, ha patit una parada cardiorespiratòria. L'incident s'ha produït, segons han explicat a NacióBerguedà, després que el veí de Sant Hilari Sacalm (la Selva) tornés de la passejada que havia fet fins al Santuari dels Homs. A l'arribar al poble, aquest s'ha començat a marejar i, quan s'ha assegut en un banc, ha perdut el coneixement. 

En aquell moment, un veí que feia pocs dies havia realitzat un curs de reanimació cardiopulmonar a la seva empresa ha anat a buscar l'aparell que feia pocs mesos s'havia instal·lat, i li ha realitzat tres descàrregues, que li han retornat el pols. Quan ha arribat l'ambulància i un helicòpter, vint minuts després de trucar al 112, l'han traslladat ràpidament a l'Hospital Doctor Trueta de Girona, on han informat que està ingressat. 

Segons ha explicat a aquest diari l'alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, Rubén Lladós, la instal·lació del desfibril·lador no era obligatòria al municipi, tot i que el consistori va considerar convenient tenir-lo, per si mai hi havia cap incident: “Ho vam veure prioritari perquè estem a 20 minuts de qualsevol hospital i no tenim CAP ni res”. 

Davant d'aquesta situació, doncs, es va optar per demanar-lo a través d'una línia d'ajuts de la Diputació de Barcelona i col·locar-lo al centre del poble, on amb menys d'un any ja es pot dir que s'ha amortitzat: “Potser no s'hagués fet servir mai, però només que hagi salvat una vida, ja ha valgut la pena”. 

Ara, els tècnics s'han endut l'aparell per extreure'n la memòria interna i totes les dades del pacient tractat. Aquestes, s'entregaran als metges a través d'un informe electrònic, i l'aparell es retornarà al municipi, amb tot el material renovat. 
 

Desfibril·lador de Sant Jaume de Frontanyà. Foto: Cedida.