La filosofia de Cruyff, en cinc claus

El tècnic holandès mirava el futbol només des d'un únic punt de vista: jugar a l'atac i crear espectacle

Johan Cruyff, envoltat de mainada a Holanda
Johan Cruyff, envoltat de mainada a Holanda | EFE
24 de març del 2016
Actualitzat a les 16:29h
Johan Cruyff ha mort aquest dijous víctima d'un càncer. Mite del barcelonisme, la figura del futbolista i entrenador holandès serà recordada per la seva manera de veure i entendre el futbol, una filosofia que va ser capaç d'implantar al Barça. Aquestes són les cinc claus de la seva visió futbolística:

1. Tenir el control de la pilota i que corri el rival. Cruyff va apostar sempre per un joc d'atac, sense especulacions. La seva visió del joc passava per tenir el domini de la pilota i controlar el ritme del partit de manera que fos el rival el qui anés a remolc del joc.

2. Jugar fàcil i amb un ritme de la pilota alt. Si la pilota circula amb rapidesa, l'equip contrari té menys capacitat de frenar el teu joc. Cruyff defensava aquesta manera de jugar, que només es podia canalitzar a partir de jugades amb pocs tocs. Res de conduccions llargues.

3. Potenciar les qualitats bàsiques. Sortir al camp concentrat és la base per afrontar el partit. El futbolista no pot fallar en allò que és fonamental en futbol. Passades curtes, controls de pilota... aquest és el primer pas per fer lluir el talent.

4. Guanyar l'u contra u. Tenint clar que no es pot fallar en allò bàsic, l'equip necessita desequilibrar el partit. Com ho farà? guanyant els uns contra uns amb el rival. De quina manera es pot fer això? tenint jugadors amb talent. Cruyff en va tenir uns quants: Laudrup, Romario, Stoichkov...

5. El futbol és espectacle. "Prefereixo guanyar per 5 a 4 que per 1 a 0" deia Cruyff. La seva concepció del futbol la filtrava a través del sedàs de l'espectacle. En el record queden les paraules que va dir als seus jugadors just abans de començar la final de la Copa d'Europa del 1992 contra la Sampdoria. "Sortiu i gaudiu".