Rajoy també rebutja la proposta de Colau d'acollir directament 100 refugiats

El govern espanyol recorda al consistori que la competència és estatal | Ja va criticar durament l'oferiment de Puigdemont a la UE | El president en funcions assegura que tindrà en compte l'oferiment quan l'Estat rebi la seva quota d'exiliats | Barcelona ja té a punt l'acollida de 90 persones a la Casa Bloc

Redacció
24 de març del 2016
Actualitzat a les 15:07h

Roda de premsa de l'alcaldessa de Barcelona i l'alcalde d'Atenes Foto: Flickr Ajuntament de Barcelona


El govern espanyol tampoc accepta que Barcelona aculli directament refugiats. Mariano Rajoy ha respost per carta la petició de l'alcaldessa Ada Colau de rebre'n un centenar des d'Atenes, després de l'acord signat amb l'ajuntament de la capital grega. La negativa de l'executiu espanyol en funcions arriba després de criticar molt durament l'oferiment de Carles Puigdemont a la Unió Europea d'acollir 1.800 sol·licitants d'asil de manera immediata i fins a 4.500 a mig termini.

Acord amb Atenes que és paper mullat

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'alcalde d'Atenes, Giorgios Kaminis, van signar fa unes setmanes un acord perquè la ciutat comtal aculli a 100 dels refugiats que habiten als campaments de la capital grega. Es tracta de la primera fase d'un programa pilot de col·laboració entre les dues ciutats, que els respectius alcaldes no descarten ampliar en el futur. Tanmateix, l'acord ha quedat amb paper mullat ja que Rajoy ha negat a l'Ajuntament de Barcelona la possibilitat d'acollir directament sol·licitants d'asil.

En la carta de resposta, el president espanyol en funcions assegura que tindrà en compte l'oferiment quan l'Estat rebi la seva quota d'exiliats. Tanmateix, com va criticar la mateixa Colau el dia que va signar l'acord amb Kaminis, de les 16.000 persones que s'havia compromès a reubicar només ho han fet 18.
 

Menjador d'un dels habitatges de la Casa Bloc de Barcelona Foto: ACN


La Casa Bloc, a punt

La resposta de Mariano Rajoy ha coincidit amb la presentació de la Casa Bloc com a equipament d'acollida dels refugiats. Concretament, es tracta de 24 habitats amb una capacitat per una norantena de persones. L'objectiu és que els sol·licitants d'asil hi passin uns sis mesos abans d'instal·lar-se definitivament en altres habitatges.

El primer contingent estarà format sobretot per ucraïnesos però també sirians, iraquians i afganesos. La Casa Bloc, un edifici d'estil racionalista al barri de Sant Andreu de Barcelona, el gestionen les administracions catalanes –executiu i consistori- juntament amb Accem, CEAR-CCAR i Creu Roja. Tots han criticat avui que l'Estat impedeixi a Barcelona tirar endavant l'acord amb Atenes.

El Govern també contempla allotjar refugiats a la Conreria de Tiana així com l'espai de les Germanetes dels Pobres a Manresa, amb capacitat per unes 200 persones.
Arxivat a