CiU i PSC alerten que la proposta de Colau convertiria Barcelona en un «bordell»

Amb el lideratge de Mercè Conesa i Núria Parlon engeguen, conjuntament amb el Moviment Democràtic de les Dones, una recollida de firmes entre càrrec públics i la ciutadania | Des de l'Ajuntament recorden que les competències per "regular la prostitució" són només de la Generalitat i l'Estat

Núria Parlon i Mercè Conesa, aquest divendres a Barcelona
Núria Parlon i Mercè Conesa, aquest divendres a Barcelona | Cristina Garde
18 de març del 2016
Actualitzat a les 16:57h
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa –que també és alcaldessa de Sant Cugat del Vallès–, i les alcaldesses socialistes de l’àrea metropolitana rebutgen frontalment la proposta d’Ada Colau per “regular” la prostitució a la ciutat. “Abans de convertir Barcelona en el bordell del sud d’Europa, cal que obrim un debat amb la resta de municipis de l’àrea metropolitana. Quin model de societat estem construint? La prostitució no és una professió que s’exerceix en clau de llibertat”, ha afirmat taxativa l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i vicepresidenta cinquena de la Diputació de Barcelona, Núria Parlon.
 
Conesa ha afegit que espera que Ada Colau “reconsideri la seva proposta, perquè suposa un retrocés en les polítiques en contra de la violència de gènere”. També ha citat diversos estudis que demostren, segons ella, que l’abolició de la prostitució, com en el cas de la legislació sueca, és millor que les polítiques de regulació que han aplicat països com Holanda o Alemanya.

Per això, han iniciat amb l’ajuda del Moviment Democràtic de les Dones una recollida de signatures de càrrecs públics, entre els qual ja hi consten les alcaldesses socialistes de Sant Boi de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i l’alcaldessa convergent de Calella, entre mitja dotzena de càrrecs més. A més, volen ampliar la recollida de firmes a la ciutadania.

La regulació, competència de la Generalitat

Fonts del consistori de Barcelona, en declaracions a NacióDigital, però, es mostren sorpreses i recorden que “l’Ajuntament no pot regular la prostitució, perquè les competències són, en tot cas, de la Generalitat i de l’estat espanyol”. Asseguren que la proposta de l’Ajuntament –que diuen haver debatut amb la resta de partits a proposta de Ciutadans– és per “millorar en seguretat laboral i salut l’activitat de les dones que exerceixen la prostitució a través d’ordenances municipals”. Així ho ha afirmat també als mitjans la regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, que ha reiterat que el consistori treballa "per combatre les màfies de la prostitució", que cal distingir de "les persones que exerceixen la prostitució voluntàriament".
 
Alhora, Esquerra –que va donar suport a la proposta d’Ada Colau– lamenta a NacióDigital “l’ús partidista de la Diputació de Barcelona”. Creuen que “no correspon” que, com a presidenta de la institució, Mercè Conesa s’hagi posicionat contra la proposta del consistori barceloní sense haver-ho consensuat prèviament, i se’n desmarquen completament. Cal recordar que els republicans governen la institució provincial amb CiU.
 
Tant Mercè Conesa com Núria Parlon, que han estat acompanyades per l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, i la vicepresidenta del Moviment Democràtic de les Dones, Cristina Simó, entre d'altres plataformes en defensa de les dones, han mostrat el seu interès en fer arribar la seva proposta abolicionista a instàncies parlamentàries després d’haver generat debat entre la ciutadania.
 

Manifest de rebuig a la proposta de Barcelona en Comú de regular la prostitució

Arxivat a