Ahmed Galai: «Qui ve a Europa buscant el paradís, mor a les seves portes»

El membre del grup Quartet de Diàleg Nacional de Tunísia, distingit amb el Premi Nobel de la Pau, defensa que "cal interacció de la societat civil del nord i el sud"

Ahmed Galai, avui a la seu de La Fede
Ahmed Galai, avui a la seu de La Fede | Isaac Meler
17 de març del 2016
Actualitzat el 19 de març a les 9:04h
"Per què els refugiats sirians vénen a Europa i no es dirigeixen als països del 'petrodòlar'?". Aquesta ha estat una de les preguntes del públic per a Ahmed Galai, un dels membres del Quartet de Diàleg Nacional de Tunísia, distingit amb el premi Nobel de la Pau del 2015, i que avui ha encetat el primer cicle "Justícia Global" de La Fede.

"Europa té una aura de llibertat que atrau", ha destacat l'activista de la Lliga Tunisiana, per contraposar la imatge de "negació dels drets humans" que ofereix Arabia Saudí. Però la realitat amb la que topen els refugiats és ben diferent. "Vénen a Europa pensant que trobaran el paradís però no és així", ha declarat Galai. I ha sentenciat: "Qui ve a Europa buscant el paradís, mor a les seves portes". 

"Cal obrir la porta perquè no morin", ha seguit defensant l'activista tunisià, que ha assegurat que el continent europeu "mai estarà tancat a ningú". "La immigració és un moviment humà històric que no s'atura", ha afirmat, alhora que ha recordat que Tunísia, després de viure la seva revolució i "patir greus problemes econòmics" va acollir més d'un milió de refugiats subsaharians. 

Europa, militaritzada

Galai també ha denunciat la "militarització" de la política fronterera europea. "Què és Frontex sinó un batalló militar contra els refugiats i els immigrants?", ha qüestionat, tot assegurant que, per a ell, la situació al Mediterrani és més pròpia d'una "guerra encoberta". "No es pot dir d'altra manera quan milers de persones moren", ha manifestat. 

A més, ha lamentat que Turquia cedeixi a la pressió d'Europa amb un acord que "mercantilitza" els drets humans. Per això, ha encoratjat els presents a iniciar accions coordinades amb les societats dels països subdesenvolupats o amb greus problemes de convivència. "Cal la interacció de la societat civil del nord i el sud perquè estem davant del mateix repte i hem de fer una estratègia comú cadascú de cara al seu govern", ha expressat.

Finalment, ha elogiat la tasca de les persones que estan salvant vides de refugiats i sobre la qual "potser ningú farà un informe" i ha convidat a fer pressió amb actes com el del proper 19 de març. "És també una manera d'alçar la veu perquè els polítics sàpiguen que hi ha una opinió publica militant que els vigila", ha conclòs.
Arxivat a