Barcelona signa un acord amb Atenes per acollir 100 refugiats

Ada Colau enviarà de forma immediata una carta adreçada al president espanyol perquè agilitzi l'acollida de refugiats des de Grècia

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'alcalde de Atenas, Giorgios Kaminis
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'alcalde de Atenas, Giorgios Kaminis | EFE
ACN
16 de març del 2016
Actualitzat a les 14:34h
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'alcalde d'Atenes, Giorgios Kaminis, han signat aquest dimecres un acord perquè la ciutat comtal aculli a 100 dels refugiats que habiten als campaments de la capital grega. Es tracta de la primera fase d'un programa pilot de col·laboració entre les dues ciutats, que els respectius alcaldes no descarten ampliar en el futur. Com que les competències en l'acollida de refugiats són exclusives de l'Estat, Colau enviarà aquest mateix dimecres una carta adreçada al president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, per tal que agilitzi els tràmits. L'alcaldessa ha criticat la inacció de l'Estat, "que s'havia compromès a reubicar 16.000 persones i només n'ha reubicat 18".

Colau confia que Rajoy li contesti afirmativament en pocs dies. "Ja ens hem posat d'acord entre ciutats per posar les màximes facilitats. Volem que l'Estat, que té competències i fons europeus, ens aprofiti", ha insistit. L'alcaldessa ha criticat l'actitud passiva que fins ara ha demostrat el govern espanyol amb l'acollida de refugiats. "A Alemanya han arribat centenars de milers de persones i aquí només 18", ha lamentat.

A més de l'acord que ha signat aquest dimecres amb l'alcalde d'Atenes, Colau ja en va establir dos més aquest passat dimarts amb la ciutat grega de Lesbos i la italiana de Lampedusa, dues de les que més refugiats reben a Europa per via marítima. A diferència del conveni amb Atenes, que es basa en l'acollida de 100 refugiats, els acords amb Lesbos i Lampedusa es basen en col·laboració i assessorament tècnic sobre medi ambient, gestió de residus, promoció econòmica i cultural, entre d'altres.

Barcelona i Atenes també formaran part d'un grup de treball amb altres ciutats europees com Hèlsinki, Berlin i Amsterdam, per plantejar noves polítiques sobre la gestió de la immigració i dels refugiats. 

L'alcalde de la capital grega, Giorgios Kaminis, ha celebrat l'acord bilateral amb Barcelona i ha demanat "solidaritat" a la resta d'Europa per afrontar la crisi humanitària que pateixen milers de refugiats que fugen de la guerra i la misèria. Kaminis ha recordat que només a Grècia hi ha més de 50.000 refugiats i que en el darrer any 900.000 persones han travessat el país hel·lè intentant arribar principalment a països de centre-Europa.

El tancament del pas fronterer entre Grècia i els Balcans, a través de Macedònia, ha portat el primer ministre grec, Alexis Tsipras, a demanar als milers de refugiats instal·lats a la ciutat fronterera d'Idomeni, que abandoni la ciutat i es ressituïn en altres punts de Grècia. Kamini ha donat suport a Tsipras i ha explicat que la frontera "no s'obrirà", fet pel qual els refugiats haurien de buscar alternatives. Precisament Colau ha recalcat que són els Estats els que han de garantir aquestes alternatives per evitar que el trànsit d'aquestes persones cap al cor d'Europa sigui segur. Unes 15.000 persones esperen a Idomeni l'obertura de la frontera amb els Balcans.
Arxivat a