Donald Trump s'emporta quatre dels cinc estats en joc i humilia Marco Rubio

El polèmic multimilionari guanya a Florida, Illinois, Carolina del Nord i Missouri | Només Ohio se li resisteix, amb un triomf important de Kasich | Rubio perd a casa i abandona la campanya | Clinton s’imposa clarament en el bàndol demòcrata amb cinc triomfs

Donald Trump celebrant la victòria a Florida
Donald Trump celebrant la victòria a Florida | EFE
16 de març del 2016
Actualitzat a la 13:03h
Quina campanya! Continua la cursa cap a la Casa Blanca i cada elecció primària aporta novetats… i finals de carrera. Donald Trump s’ha imposat en quatre dels cinc estats en joc: Florida, Illinois, Carolina del Nord i Missouri. La victòria a Florida és de les que fan època. Ha obtingut un 40% llarg i ha humiliat, sense matisos, Marco Rubio, que és senador d’aquest estat era fins fa poques setmanes el gran favorit de l’stablishment. Rubio, amb el 27% dels sufragis, ja ha anunciat que suspèn la campanya.

Tanm sols Ohiom ha dit "no" a Trump. John Kasich, que és el governador allí, ha assolit el seu objectiu, fer-se amb els 66 delegats en joc. Però Ohio és l’únic estat on ha guanyat fins ara, i és fins i tot matemàticament impossible que pugui fer-se amb una majoria de delegats. Kasich intentarà ara sumar alguns delegats més d’aquí fins al final del procés i esperar, només esperar, que Trump no arribi als maleïts 1.237 delegats que li assegurarien la nominació a la Convenció republicana del juliol.

Ted Cruz ho ha fet bastant bé, i ha fregat el triomf a Carolina del Nord, on ha quedat tan sols dues dècimes darrera de Trump (40,8% a 40,6%). Ha sumat alguns delegats en els estats on el guanyador no se’ls emportava tots. Ara la batalla queda reduïda a només tres noms, però Cruz apareix com l’únic que pot parar els peus a Trump.

Trump té ara 621 delegats, Cruz 396, Rubio 168 i Kasich 138. N’hi ha una quinzena que no estan compromesos. En queden un miler més per elegir. En aquests moments, 1.272 s’ha convertit en la xifra màgica, la que no deixa tenir un somni tranquil a tots els líders del Partit Republicà. Perquè l’única incògnita ara ja no és si Trump arribarà a la convenció com a primer candidat, sinó tan sols si arribarà als 1.237 o assistirem a la convenció més conflictiva de les darreres dècades. L’última esperança de l’stablishment republicà és ara, paradoxa cruel, una convenció caòtica.

Clinton guanya als cinc estats

Entre els demòcrates, Hillary Clinton ha guanyat, potser més que per punts, la batalla del 15 de març. S’ha imposat en els cinc estats en disputa, molt clarament a Florida i de forma més ajustada a la resta. Bernie Sanders pot estar content com a segona opció. Ha estat a punt d’imposar-se a Missouri, i a Illinois ha tret un resultat espectacular (50,5% envers el 48,7% del senador). En les primàries demòcrates, el repartiment de delegats és proporcional, i el candidat que s’anomena socialista ha sumat delegats i arribarà a la convenció demòcrata amb un potent bloc de partidaris. Però aquesta nit, Clinton ha confirmat que només ella pot ser la nominada del seu partit.