La CUP diu que la trobada Puigdemont-Sánchez mostra que un referèndum acordat és impossible

“El dret a decidir depèn més de la força que faci valer Catalunya que d’eventuals aliances a Madrid”, assegura Albert Botran | Fan una crida als ajuntaments a desobeir els requeriments judicials de l’Estat

Albert Botran i Mireia Vehí, aquest dimarts al Parlament
Albert Botran i Mireia Vehí, aquest dimarts al Parlament | ACN
15 de març del 2016
Actualitzat a les 17:00h
A la CUP no l’ha impressionat gens el viatge del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a Barcelona per trobar-se amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Pel diputat Albert Botran, la reunió d’avui al Palau de la Generalitat constata la dissonància entre les aspiracions majoritàries a la societat catalana i els ritmes i prioritats polítiques de l’Estat.
Per Botran, “l’exercici del dret a decidir depèn més de la força que faci valer Catalunya que d’eventuals aliances de govern a Madrid”. El diputat ha recordat que veurien amb bons ulls un referèndum pactat amb el govern de l’Estat, però que aquest és un escenari impossible, i la reunió d’avui a Palau ho ha tornat a corroborar.

Botran ha denunciat l’ofensiva judicial contra l’expressió democràtica de l’independentisme en el món municipal, referint-se als 312 recursos i requeriments contra diversos pronunciaments de municipis, una trentena dels quals afecta la CUP perquè pertany al seu equip de govern o ha votat alguna de les resolucions de plens municipals per la independència. Han esmentat concretament la denúncia contra el regidor de Vic Joan Coma, a qui la fiscalia de l’Audiència Nacional vol imputar per sedició, davant del jutjat que dirigeix Ismael Moreno, precisament el mateix magistrat que va ordenar empresonar els titellaires.

La CUP “insta a tots els ajuntaments denunciats a desobeir els requeriments i no lliurar la documentació que demanen els mossos d’esquadra”. Botran ha anunciat que interpel·laran al Govern sobre aquest tema ja que troben un contrasentit que s’enviï els mossos als ajuntaments obeint aquests requeriments.

Actualitzar els protocols dels detinguts

La diputada Mireia Vehí s’ha referit al mort produït en una operació policial ahir a Cunit, i ha demanat a Interior que actualitzi el protocol de reducció de detinguts. Segons ella, aquest protocol ja ha causat set morts els darrers anys.

Vehí també ha fet una menció a la crisi dels refugiats, tot criticant les directrius de la Unió Europea davant aquest problema, afirmant que “la política de fronteres de la UE mata”. La parlamentària també ha explicitat el rebuig frontal del seu grup a l’acord entre la UE i Turquia i el reclam a garantir l’acollida de persones refugiades a Catalunya.