Colau permetrà als bars de Barcelona programar música en viu

L'Ajuntament posa en marxa el canvi de regularització que entrarà en vigor abans d'acabar el mes

Redacció
15 de març del 2016
Actualitzat a la 13:09h
L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat una adaptació imminent de la normativa que regula la música en viu a la ciutat per tal de donar empara a una sèrie de locals, i que entrarà en vigor abans d’acabar el mes. Una trentena de locals, entre els quals hi destaquen l’Heliogàbal i Robadors 23, podran programar concerts sense haver de canviar de llicència, sempre que garanteixin aspectes de seguretat i aïllament acústic. El tinent d’alcalde, Jaume Asens, ha explicat que la decisió del consistori respon “a una demanda existent”.

Els locals ubicats a les “zones de gran saturació” de Gràcia, Eixample, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc no podran programar entre les onze de la nit i les set del matí. El consistori ampliarà fins a 400.000 euros la línia de subvencions per a l’adequació d’espais, i crearà l’etiqueta ‘Espai de música viva’.

Amb tot, els locals hauran de complir una sèrie de normatives de seguretat i també d’aïllament acústic, per tal de preservar el descans dels veïns. A més, en el cas concret d’espais ubicats en “zones de gran saturació”, encara per definir, dins dels districtes de Gràcia, Ciutat Vella, Eixample i Sants-Montjuïc, la llicència tindrà una limitació horària clara que impedirà programar música en viu amplificada de les 11 de la nit a les set del matí. 

D’altra banda, l’Ajuntament també ha anunciat una ampliació significativa (dels 75.000 euros actuals a 400.000) de la línia de subvencions que es destinen als locals que volen o ja fan música en viu per adequar els espais a les normatives de seguretat i aïllament. Aquesta nova línia encara no s’ha posat en marxa, i la previsió és que abans de l’estiu es facin públiques les subvencions, segons ha informat la comissionada de Cultura, Berta Sureda. 

En aquest sentit, el consistori voldria crear una nova “categoria” o etiqueta que distingeixi un “espai de música viva”, la qual anirà més enllà de bars, restaurants i cafeteries per englobar aquelles entitats i associacions culturals que vulguin programar música, i que persegueixin “impulsar la música en viu de petit i mitjà format”. Gaudir d’aquesta etiqueta permetrà als locals participar d’una sèrie de polítiques conjuntes que els beneficiaran, han avançat des de l’Ajuntament, però sense concretar.

Així doncs, l’Ajuntament també crearà una “taula de mediació” que vetllarà per les bones pràctiques d’aquesta nova línia d'actuació, sense deixar de banda el pla de treball que segueix en marxa per explorar l’encaix de les diverses normatives que regulen la música en directe a llarg termini, entre d’altres. 
Arxivat a