Col·lapse al Registre Civil de Lleida per inscriure els nounats

Parelles amb nadons esperen a les portes de l'administració a baixes temperatures per aconseguir un número per actualitzar el llibre de família | Els pares es queixen que els funcionaris no donen cap altra opció que arribar aviat al matí per situar-se en els primers llocs de la cua, i exigeixen que es pugui demanar tanda per internet | A Lleida només es donen entre 10 i 12 números cada dia

11 de març del 2016
Actualitzat el 13 de març a les 15:41h
Imatge de part de la cua per accedir al registre
Imatge de part de la cua per accedir al registre | Àlvar Llobet
Inscriure un nadó al Registre Civil de Lleida s'està convertint en una odissea per a molts pares, que denuncien un col·lapse de l'administració per realitzar aquest tràmit. Jordi Colomina, un veí de la ciutat que el passat diumenge va ser pare per tercer cop, denuncia a NacióDigital els problemes que s'evidencien al registre, on hi ha anat dos cops aquesta setmana sense que hagi pogut inscriure el seu fill al llibre de família.

"Només donen entre 10 i 12 números cada dia, i l'única solució que proposen és que vinguem més aviat", assegura Colomina, que denuncia que aquesta situació de precarietat comporta que moltes famílies s'hagin d'esperar al carrer amb els seus nadons abans de les nou del matí "amb unes temperatures molt baixes". 

En aquest sentit, Colomina destaca que aquest mateix dijous hi havia quatre pares amb els seus fills recent nascuts esperant a les portes del registre, i que deu minuts després de les nou del matí –quan obra l'administració- "un guarda de seguretat ens ha dit que ja no es donaven més números per registrar nens perquè el tràmit era molt llarg". Aquesta situació ha provo cat les queixes dels afectats, que no han estat resoltes, assegura, pel personal del Registre.

Nadons esperant als cotxes o als portals dels edificis

El fet que els pares portin els nadons a la cua el provoca l'obligatorietat d'assistència de la mare en aquelles parelles que no estan casades. "És normal que el nadó vagi amb la mare perquè, en molts casos, s'ha de donar el pit", diu Colomina, que descriu una situació gens pròpia de l'any 2016 amb mares esperant-se amb els seus fills als portals dels edificis per resguardar-se del fred i d'altres, com el seu cas, dins del cotxe esperant poder entrar a l'oficina. 

La inscripció al llibre de família, el primer pas per seguir amb la resta de tràmits

Inscriure el nadó al llibre de família és el primer pas que s'ha de fer per poder continuar amb la tramitació reglamentària per fer constar el recent nascut en tots els àmbits de l'administració. 

En aquest sentit, Colomina explica que la primera visita programada al pediatra és quinze dies després del naixement, i que per fer-la es necessita que la criatura estigui donada d'alta de la Seguretat Social, un fet que no es pot aconseguir si prèviament no s'han fet els passos corresponents al Registre Civil. "Demà hi tornaré per tercer cop aquest setmana" es resigna l'afectat, que fins i tot s'ha plantejat viatjar fins a Tremp per formalitzar aquest tràmit.

El primer que arriba, el primer que agafa número

Per inscriure un nen al Registre Civil de Lleida cal, abans, tenir un número. Aquest només es pot aconseguir d'una manera; presencialment. "No es pot sol·licitar ni per internet", diu Colomina. Aquest fet és reblat per la mateixa administració, que indica que no es dóna tanda on line.

És per aquest motiu es formen llargues cues davant de l'edifici, l'única via que ofereix l'administració, que a més a més deixa constància en un cartell que "el registre no elabora cap llista escrita ni es fa responsable de les llistes que puguin circular per establir torns fora de la sala".

Els problemes de pressupostos impedeixen una ampliació dels horaris

L'horari del Registre Civil és de les nou del matí a la una del migdia. La seva ampliació la va desestimar fa mesos el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en assegurar que si s'obrís a la tarda s'obligaria a doblar la nòmina de funcionaris, un fet que no es pot abordar atenent els problemes pressupostaris que arrossega l'administració pública.