El ple d'emergència social inaugura un nou estil al Parlament

Moltes propostes han estat votades per tres i quatre grups | L'aliança de Junts pel Sí i la CUP, malgrat els temors previs al debat monogràfic, no ha trontollat | Teresa Crespo, portaveu de Pobresa Zero: “Estem esperançats”

Anna Gabriel, al costat de Carles Puigdemont, aquest dijous al Parlament
Anna Gabriel, al costat de Carles Puigdemont, aquest dijous al Parlament | EFE
10 de març del 2016
Actualitzat a les 18:30h
Un total de 84 propostes han estat sotmeses a votació aquesta tarda al Parlament. El ple sobre l’emergència social, la reactivació econòmica, la gestió pública i la necessitat d’una resposta institucional a la crisi ha donat els seus fruits. L’ambient al tancar-se la sessió era d’optimisme i de feina feta. El discurs per un nou país s’ha trobat avui com poques vegades amb la voluntat d’afrontar les emergències que pateix un ampli sector de la societat catalana.   

Les entitats aplaudeixen els acords. El millor testimoni d’aquest clima positiu l’ha donat Teresa Crespo, la portaveu de la plataforma Pobresa Zero, que aplega un seguit d’entitats del tercer sector i que va intervenir en l’inici del ple d’ahir. Avui dijous, en declaracions als mitjans de comunicació, es mostrava “esperançada”, tot destacant que “hem vist força consens i moltes propostes han estat aprovades amb el suport de tres i quatre grups”. Crespo ha destacat “l’esforç fet en infància, beques menjador i renda mínima. Ara cal esperar els pressupostos”. Segons ella, “ara sembla que els representants de les nostres institucions es creuen el seu paper en aquest àmbit”.

Junts pel Sí, satisfets. El grup majoritari no amagava la seva satisfacció a la sortida. Totes les propostes de resolució presentades per Junts pel Sí han estat aprovades, amb aritmètiques variables, però moltes d’acord amb la CUP i d’altres amb Catalunya Sí que es Pot i el PSC. Les mesures vinculades al pla de xoc acordat amb la CUP han estat aprovades. Hi havia el temor que l’aliança amb la CUP pogués trontollar, però no ha estat així.

“Es nota que no governa Convergència sola”. “Aquest ple social ha estat molt diferent al de fa dos anys”, ha assegurat un parlamentari d’esquerres al final de la sessió. “Es nota que no governa Convergència sola”, ha reblat. Les transaccions fetes des de Junts pel Sí amb el PSC i Catalunya Sí que es Pot han estat saludades amb optimisme per molts diputats situats a l’esquerra de l’hemicicle. En l’anterior ple social, de fa dos anys, va costar molt de consensuar propostes, i després moltes van quedar embarrancades. Avui, l’aprovació d’una comissió de seguiment dels acords assolits a la cambra sembla tranquil·litzar totes les forces polítiques. En la comissió hi seran presents els grups parlamentaris i el Govern, però també representants de les entitats socials i professionals del sector.

La reforma laboral, a la picota. El Parlament de Catalunya ha aprovat instar al govern espanyol a retirar la reforma laboral del 2012. Tan sols el PP s’ha oposat a aquesta proposta, que ha estat reclamada per PSC, CSQEP i la CUP. Una part significativa de Junts pel Sí, entre els diputats d’ERC i molts independents, s’han afegit als grups de l’esquerra, mentre els parlamentaris de CDC s’abstenien, en la segona vegada que Junts pel Sí ha votat de manera dividida després de fer-ho amb el monument de Tortosa.