Carles Mundó reclama a l'Estat la creació de 9 nous jutjats a Catalunya

El Ministeri espanyol de Justícia assegura que no pot atendre la petició perquè està en funcions | El conseller de Justícia participa aquest matí en el Congrés Estatal Interprofessional de Mediació a Sabadell

10 de març del 2016
Actualitzat a les 12:11h
El conseller de Justícia, Carles Mundó, reclama al govern espanyol la creació de 9 nou jutjats a Catalunya. La petició s’ha traslladat al ministeri, que els ha respost que en trobar-se en funcions no pot abordar de manera immediata la demanda.
 
Mundó ho ha dit a Sabadell, on aquest dijous participa en el primer Congrés Estatal Interprofessional de Mediació. La ciutat compta actualment amb un total de vint jutjats on hi treballen 300 persones: “Són pocs jutjats, per això des del departament de Justícia hem requerit al ministeri que creï dos nous jutjats a Sabadell, un de civil en l’àmbit de família i un altre de primera instància”, explica el conseller.
 
L’any passat els jutjats de Sabadell van rebre 30.000 assumptes nous, i actualment donen cobertura a un partit judicial de més de 300.000 persones, motiu pel qual Mundó subratlla “l’interès i les ganes que tenim que l’administració de justícia funcioni a Sabadell”.
 
Cap nou jutjat des de 2010
 
El conseller ha destacat que en tot l’Estat no s’ha creat cap nou jutjat des de l’any 2010, fet pel qual s’arrossega un retard en la planificació. “El ministeri s’excusa dient que el govern de l’Estat és en funcions, qüestió que crec que justifica poc la presa de decisions quan se’n prenen d’altres amb més profunditat com ho és tirar endavant un nou Pla Hidrològic Nacional”, retreu.
 
Mundó assegura que en el moment en què el ministeri aprovi crear els nous jutjats, la Generalitat dotarà dels mitjans humans i materials necessaris els nous serveis, donat que ja estan contemplats en les partides pressupostàries corresponents. La proposta de la Generalitat passa per crear dos nous jutjats a Sabadell, i un a Terrassa, a Granollers, a Badalona, a Reus i a Girona.
 
Sabadell se suma a la reivindicació
 
L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, que també ha participat en el Congrés, celebra la priorització de la Generalitat. “La situació que tenim a Sabadell és molt dura, de col·lapse, i era una de les propostes del Col·legi d’Advocats de Sabadell, per això instem al govern espanyol a què el més aviat possible prengui una decisió que permeti que els Jutjats s’ampliïn”, assenyala.
 
Fernàndez també destaca que la situació del Registre Civil no és millor, i per aquest motiu la Generalitat també s’ha compromès a traslladar al govern espanyol la problemàtica de Sabadell. “No és de rebut que hi puguin haver situacions de greuge comparatiu i que es dilatin els tràmits necessaris en el temps”, ha conclòs.
 
El que encara queda lluny, per no dir que es dibuixa en la impossibilitat manifesta que algun dia s’acabi concretant, és la Ciutat de la Justícia que s’havia dibuixat al mateix Eix Macià, en els terrenys que hi ha situats just davant d’El Corte Inglés. Mundó assegura que la situació econòmica ho fa inviable, i detalla que els dos nous jutjats proposats per a Sabadell s’ubicaran en dues plantes superiors situades en l’actual edifici dels jutjats.