Offside Fest, molt més que futbol

Johan Cruyff, Paul Gascoigne i Eric Cantona, protagonistes de la tercera edició del festival de cinema documental de futbol, que s'inaugura aquest dimecres

Eric Cantona repassa la rivalitat entre Barça i Espanyol
Eric Cantona repassa la rivalitat entre Barça i Espanyol | Offside fest
09 de març del 2016
Actualitzat a les 12:58h
Els agrada el futbol, però són sibarites. Es tracta de celebrar gols i victòries, però també de paladejar l'art, art del bo. Potser per això, els futbolistes que més els agraden són aquells qui són, alhora, artistes: creadors, mites, herois, personatges que tenen discurs, que tenen coses a dir i, sobretot, una bona història. Tots aquests ingredients són la matèria primera de la tercera edició de l’Offside Fest, que comença a rodar aquest dimecres amb El profeta del gol, un film de 1976 que repassa la vida del pare del "Dream team", Johan Cruyff. En acabar la sessió, sessió de debat amb David Carabén, cantant de Mishima, i Jordi Marcos, director de L'últim partit.
 
Aquesta immillorable carta de presentació –una credencial i una forma d'entendre l'art del futbol– és el preludi d'una edició amb moltes novetats. La més destacada és que la programació principal de documentals passarà a celebrar-se al mític Cinema Maldà, situat al bell mig de Barcelona. Això permetrà augmentar la quantitat de projeccions que el festival oferirà, i millorar-ne les condicions per a gaudir-los. L’Antiga Fàbrica Estrella Damm, però, seguirà exercint de seu, amb la celebració de les jornades d’inauguració (aquest dimecres 9 de març) i clausura (el diumenge 13).
 
Paul Gascoigne, Eric Cantona, Frank Clark, mites indiscutibles

Entre la programació d'aquesta edició hi trobem quatre documentals que mai s'han projectat a l'estat espanyol: Gascoigne (2015, Jane Preston), sobre l’auge i la caiguda del llegendari jugador britànic Paul Gascoigne; Looking For Barcelona (2013, Eric Cantona), que explora la rivalitat entre el FC Barcelona i el RCD Espanyol; Return To Homs (Talal Derki, 2013), guanyadora del Gran Premi del Jurat al festival de Sundance 2014, sobre un futbolista local de 19 anys i un activista que prenen partit durant la guerra de Síria; i Gol de Cuba (Remo Beutels, 2013), que documenta Zulueta, “el poble cubà més entusiasta del futbol”.
 
Un dels reclams més poderosos del cicle serà I believe in miracles (Jonny Owens, 2015), que repassa els anys d'èxit esclatant d'un dels equips britànics més memorables i que ja ha esdevingut un mite: el Nottingham Forest de Brian Clough. A més, el festival acollirà Frank Clark –ex-futbolista d'aquell equip– a Barcelona. El certamen també recupera, a banda de la inaugural El profeta delgol (Sandro Ciotti), el clàssic del documental fubtolístic Profis (1979, Christian Weisenborn, Michael Wulfes), un incunable que segueix les passes de Pauls Breitner i Uli Hoeneß durant una temporada al Bayern de Munic. Pots repassar tots els horaris de l'Offside Fest al següent enllaç.