L'Ajuntament de Puigcerdà haurà d'indemnitzar Carrefour amb 630.000 euros

La sentència del TSJC és d'una demanda interposada en el seu dia per Supeco-Maxor per reclamació de responsabilitat patrimonial

per Jordi Pardinilla , 8 de març de 2016 a les 20:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de març de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga l'Ajuntament de Puigcerdà a pagar 630.000 euros d'indemnització a Carrefour. Els fets estan relacionats amb l'incompliment d'un conveni urbanístic que l'any 2003 havien signat l'Ajuntament de la capital de la Cerdanya i la cadena multinacional de distribució (llavors Supeco-Maxor). La decisió de l'òrgan judicial, que és ferma -no es pot recórrer-, arribava aquest divendres i porta data de l'1 de març. Aquesta indemnització s'ha de pagar en dos mesos.

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha reconegut que la notificació ha estat una gerra d'aigua freda i que la sentència "ha arribat a les portes de l'aprovació de l'avantprojecte del pressupost municipal. Això ens obliga a modificar-lo per incloure el pagament de la indemnització", ha dit a Nació Cerdanya.


13 anys de litigi
El 20 de març de 2003, l'Ajuntament de Puigcerdà signava amb l'empresa Supeco-Maxor (cadena de distribució absorbida posteriorment per Carrefour) un conveni urbanístic que li hauria permès ampliar l'aparcament de l'àrea comercial i instal·lar una benzinera annexa a la superfície comercial. A canvi, segons aquest acord, Supeco-Maxor donava 80 milions de pessetes (uns 480.000 euros) a l'Ajuntament de Puigcerdà que es van destinar a la construcció de l'ascensor vertical de la plaça de l'Ajuntament.


Aquesta tramitació urbanística fou demandada per uns particulars, veïns de Puigcerdà, i les llicències donades van ser anul·lades. La sentència va obligar a l'empresa a restituir l'espai afectat i demolir tot allò que s'havia iniciat. Això va generar una demanda posterior per part de la cadena multinacional de distribució contra l'Ajuntament de Puigcerdà en una reclamació de responsabilitat patrimonial de danys i perjudicis. El periple judicial d'aquest procés ha arribat fins aquest mes de març que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat la raó a Carrefour i xifra en 630.000 euros la indemnització que haurà de sortir de les arques municipals. Aquesta indemnització ha de ser pagada en els propers 2 mesos.

Crèdit per pagar, menys inversions


L'Ajuntament de Puigcerdà tenia l'avantprojecte dels pressupostos municipals redactats i previstos d'aprovar en el ple extraordinari d'aquest dilluns. La sentència ha arribat just unes hores abans d'aquest tràmit. "Així que modificarem els pressupostos perquè la sentència ens obliga a pagar els 630.000 euros en dos mesos", ha recordat Piñeira que ha destacat que "l'única forma que tenim per pagar aquests diners és demanar un préstec al Fondo de Impulso Económico del Ministeri d'Hisenda del govern espanyol". L'alcalde de Puigcerdà ha especificat que el pressupost municipal inclourà una partida d'ingrés de 630.000 euros (crèdit), una partida de despesa del mateix import (indemnització) i una més que serà el resultat de la quota mensual del crèdit que caldrà tornar. "I per pagar aquests 50.000 euros s'haurà de suprimir alguna partida que teníem prevista per en inversions. Algun projecte quedarà per fer", ha conclòs.

Pendents d'una sentència més 

I l'Ajuntament de Puigcerdà podria haver de pagar també 1.4 milions d'euros a l'empresa Bon Preu pel mateix concepte; una indemnització per la paralització de les obres de la superfície comercial i benzinera a la Closa de l'Angel de Puigcerdà. Les obres van ser aturades arran d'una sentència de l'any 2009 i ratificada el 2012, després de diferents recursos. La sentència ha estat recorreguda per l'Ajuntament aquest mes de setembre.

Davant d'aquesta situació, Piñeira no s'ha mossegat la llengua. "Tot plegat, estem davant d'una gran irresponsabilitat. Estem davant d'una actitud negligent i imprudent per part d'aquells que governaven la població que ara hem d'assumir nosaltres i que les conseqüències les pagaran els veïns de Puigcerdà". El 2003, l'equip de govern de Puigcerdà era d'ERC amb l'alcalde Joan Carretero al capdavant.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació