Homs relaciona la seva declaració pel 9-N amb la conjuntura política espanyola

“Per què es demana ara que se m’investigui i i no fa catorze mesos?” | “No tinc vocació de màrtir”, ha declarat davant el jutge | CDC intentarà impulsar una estratègia conjunta de defensa amb les forces que aposten pel referèndum

Francesc Homs, rebut per Artur Mas i Carles Puigdemont a la seu de CDC
Francesc Homs, rebut per Artur Mas i Carles Puigdemont a la seu de CDC | Twitter CDC
07 de març del 2016
Actualitzat a les 21:11h
Francesc Homs ha explicat aquest dilluns la seva declaració davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), poc després de la seva compareixença. Sobre el contingut de la interlocutòria del jutge instructor, ha apreciat contradiccions: “Per què ara i no fa catorze mesos se’m demana que sigui investigat?”. Per què aleshores la fiscalia no ho va demanar? Aquí hi ha més motiu polític que altra cosa”, ha assenyalat. Això es fa “per connotacions polítiques” ha afegit, lligant-ho al context que es viu aquests dies.

Homs ha considerat que el fet que ara se l’investigui no es pot deslligar del “paper” que està jugant en aquests moments al Congrés, on els diputats independentistes poden ser determinants per la formació d’un nou govern. I, si depèn d’ell, el futur executiu no serà del Partit Popular. Homs ha titllat de “monstruositat” el fet d’intentar posar a la presó algú per posar unes urnes de cartró”. Ha advertit de forma enèrgica que per ell, això és tan evident que cau pel seu propi pes i que “aquest tema no el posaré mai en una taula de negociació”.
 
El dirigent convergent ha acusat el PP de “practicar abús de dret i abús de posició” i que la reconstrucció de tots els fets corrobora la legalitat de totes les accions fetes des de la Generalitat entorn el 9-N. L’exconseller ha admès que ha dit davant el jutge que “no tinc vocació de màrtir” i que totes les iniciatives preses entorn del procés participatiu i que la junta de fiscals de Catalunya va dictaminar en el seu moment que no hi havia cap delicte en el seu procedir i en el del Govern, i van canviar de parer per pressions de la fiscalia general de l’Estat. Hi ha també jurisprudència del mateix Tribunal Suprem sobre el que és desobediència, com la sentència del 2008 sobre el cas Atutxa.

L’exconseller ha insistit en què organismes com el Tribunal Constitucional s’han posat al servei dels criteris d’oportunitat del Partit Popular. El mateix govern central va optar, inicialment, per riure's de la consulta del 9-N. Va ser després, quan es va contemplar que més de dos milions de persones s’expressaven democràticament, que el govern espanyol va canviar d’estratègia.

Homs ha fet aquestes declaracions a la seu de Convergència Democràtica, on ha arribat després de declarar davant el TSJC. A les portes de la seu, ha estat rebut pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, l’expresident i president de CDC, Artur Mas, i la plana major del partit i del Govern, amb els consellers Neus Munté, Santi Vila, Josep Rull i Jordi Jané, entre d’altres.

Estratègia compartida pel referèndum

Aquesta setmana serà intensa en contactes i negociacions a Madrid, pensant en la conformació de majories per bastir un nou govern espanyol. Francesc Homs ha informat que “és fonamental articular una estratègia compartida entre les forces polítiques catalanes que aposten per un referèndum com a via de sortida a la situació política a Catalunya”. Homs ha esmentat ERC i En Comú Podem, dins d’una dinàmica que “cal vestir més estratègicament”, sense concretar-ho més.