Refugiats: el tancament de la frontera converteix Idomeni en un cul-de-sac

Reportatge del fotoperiodista Sergi Càmara des del campament de refugiats que separa Macedònia de Grècia

Refugiats esperant per creuar la frontera a Idomeni
Refugiats esperant per creuar la frontera a Idomeni | Sergi Càmara
07 de març del 2016
Actualitzat el 08 de març a les 11:53h
Cada vegada més persones s'aglomeren a Idomeni, el punt de la frontera entre Macedònia i Grècia que suposa l'últim exemple del drama dels refugiats. Ara per ara, es calculen prop de 14.000 persones en una població de poc més de 150 habitants. Un drama de milers de boques afamades i cossos destrossats pel cansament, que viuen l'esperança de poder creuar cap a Macedònia. 
 

Vista del campament de refugiats i migrants a Idomeni, Grècia Foto: Sergi Càmara


A Idomeni, aquests s'acumulen per centenars, en tendes i fent fogueres a pocs metres de la tanca que els separa del seu proper objectiu. Les autoritats els permeten passar amb comptagotes, amb zones mèdiques saturades i l'ajuda humanitària absolutament congestionada. En aquest camp, els refugiats no paren d'arribar, convertint-se en un cul-de-sac. Entre aquests, famílies senceres i molts nens petits, com es pot veure en aquest reportatge fotogràfic de Sergi Càmara
 

Una dona i els seus fills descansen després de fer diversos quilòmetres per arribar a Idomeni Foto: Sergi Càmara


A la cimera dels 28 amb Turquia que s'ha celebrat aquest dilluns a Brusel·les, els líders de la Unió Europea volen donar per tancada la ruta dels Balcans. Aquesta és una de les conclusions a la qual intenten arribar els caps d'estat i de govern, que també han assegurat que donaran suport d'emergència a Grècia per gestionar la situació produïda a causa del bloqueig. 
 

Una família prepara el foc davant de les tendes a Idomeni. Foto: Sergi Càmara

 
Es tracta de la segona cimera bilateral dels últims tres mesos. Segons el primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, els principals reptes que planteja aquesta crisi migratòria s'hauran de resoldre amb la “solidaritat” i “cooperació”. En aquest sentit, el líder turc s'ha mostrat satisfet de la reunió mantinguda també amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre holandès, Mark Rutte, i espera poder seguir-hi treballant. 
 

Diverses dones esperen a la cua per menjar a Idomeni. Foto: Sergi Càmara


​La ruta dels Balcans, que és el principal punt d'entrada de refugiats al centre d'Europa des que va començar al crisi, ha estat utilitzada per 880.000 persones el 2015, i durant els primers mesos del 2016 ja l'han usat 128.000 refugiats. 
 

Un grup de nens miren una pel·lícula que un grup de voluntaris ha muntat amb un projector portàtil. Foto: Sergi Càmara

 

Una família es calenta al costat de la tanca que separa Macedònia de Grècia. Foto: Sergi Càmara

 

Diverses tendes al campament d'Idomeni. Foto: Sergi Càmara

Arxivat a