Deu recomanacions per a l'Americana

El festival de cinema independent nord-americà, el Sundance català, s'allarga fins al diumenge | Pel·lícules, documentals, curts i sèries comparteixen cartell

Una fotograma de «People Places Things»
Una fotograma de «People Places Things»
Marcel Pujols
04 de març del 2016
Actualitzat el 05 de març a les 23:05h
Del 3 al 6 de març els Cinemes Girona de Barcelona s'ompliran amb les últimes novetats del cinema d'autor nord-americà. El Sundance català és l'Americana Film Fest, el festival que amb tres edicions ha aconseguit portar a la gran pantalla pel·lícules que difícilment arribarien a les cartelleres catalanes. En total, 19 llargmetratges –entre ficció i documental, dos més que l'any passat- 12 curtmetratges i dues sessions especials de sèries independents conformen el cartell d'aquest any. De tots aquests títols, però, quins són els que no us podeu perdre? Aquí us en proposem deu.

1. People Places Things 
Dissabte 5, 20.45

La pel·lícula el dijous va obrir el festival és una comèdia dramàtica de les que fan plantejar problemes com la separació o la soledat amb un humor necessari. James C. Strouse n’és el director i guionista i, com en altres peces de la seva filmografia, la lleugeresa i irreverència a l’hora de tractar temes existencials és digne d’aplaudiment.


2. Trumbo 
Diumenge 6, 19.45

Dalton Trumbo va ser un dels guionistes més prolífics i perseguits del Hollywood dels cinquanta i seixanta. Comunista confés, Trumbo va veure com la seva carrera quedava estroncada per la caça de bruixes del govern americà durant la Guerra Freda. La pel·lícula narra la vida d’aquest outsider interpretat per Bryan Cranston (que coneixereu per Breaking Bad) i que li ha valgut una nominació a l’Oscar, als Globus d’Or i als BAFTA. Altres estrelles com Hellen Mirren, Diane Lane o l’humorista Louis CK es sumen al repartiment d’una pel·lícula que arribarà als cines a finals d’abril.


3. Girls (cinquena temporada) 
Dissabte 5, 18.45

L’Americana Film Fest també presentarà la cinquena temporada de l’esperada sèrie de Lena Durham, Girls. La que s’ha dit que és la versió indie de Sexe a Nova York torna a les pantalles sent tot un fenomen. Les noves aventures de les perdudes i joves protagonistes es podran veure al festival on es projectaran els primers capítols de la represa de franc.


4. The invitation 
Dissabte 5, 18:30
Diumenge 6, 22:00

Coneguda aquí per ser la guardonada a millor pel·lícula en el passat festival de Sitges, The Invitation és un thriller psicològic i minimalista que aconsegueix posar els pels de punta a qualsevol. La incursió al cinema independent de la directora Karyn Kusama és pura tensió en un sol espai i en un sol àpat, un sopar d’amics en que anirà creixent la incomoditat. Triomfadora en altres festivals com els de Toronto o Austin, aquest any en sentirem a parlar.


5. Yosemite
Divendres 4, 21:15
Diumenge 6, 22:15

Els últims dies de la infància, aquells en que ens en acomiadem a marxes forçades però sense perdre del tot la innocència. Aquest és el rerefons de Yosemite un conte melancòlic inspirat en els que ha escrit l’actor protagonista James Franco en el recull A California Childhood


6. America Recycled 
Divendres 4, 19:15

Acostumats a les típiques postals americanes, el festival en general i aquest documental en particular, volen fer-nos veure uns Estats Units ocults i allunyats dels clixés. Dos germans recorren 8.000 quilòmetres en bicicleta, creuant el país i teixint una xarxa entre persones i comunitats que viuen aïllades dels preceptes que s’han de seguir en les societats occidentals. Amb un pressupost de poc més de 3.000 euros i amb una banda sonora gravada també pels germans, America Recycled és una oda a l’altra manera de viure la vida.


7. Cartel Land 
Dissabte 5, 22:30

Un altre documental, en aquest cas un en que es narra la realitat dels estats mexicans dominats pels cartels de la droga. Amb la càmera en primera persona i enmig del conflicte tota l’estona, el director Matthew Heineman no es deixa cap actor. Narcotraficants, defensors ciutadans, civils i govern, tots i apareixen per fer entendre millor una problemàtica complexa.


8. Digging for fire 
Divendres 4, 22:45
Dissabte 5, 16:30

El director d’aquesta pel·lícula, Joe Swanberg, ja va passar pel festival en la seva primera edició amb Drinking Buddies. Del regust a cervesa d’aquella pel·lícula en surt aquesta, una nova comèdia romàntica espaterrantment divertida. Una parella surt de la seva tancada rutina per un cap de setmana i els esquemes els hi comencen a trontollar. Potser un sonaran Sam Rockwell i Orlando Bloom, les cares conegudes del film.


9. Tangerine 
Divendres 4, 19:15
Dissabte 5, 20:30

Gravada amb un Iphone 5 a Los Angeles, Tangerine explica la historia de dues prostitutes transsexuals que busquen l’amant del promès d’una d’elles desesperadament per fer-li una cara nova.  Divertida i dura a parts iguals, el guió i els personatges causaran impacte i escandalitzaran a més d’un.


10. Krisha
Divendres 4, 21:00
Dissabte 5, 16:15 

El debut cinematogràfic de Trey Edward Shult no podia ser més esperançador, Krisha explica el retrobament de la protagonista amb la seva família, després d’anys d’incomunicació. El drama familiar està assegurat i els dilemes morals dels diferents personatges (entre els que s’hi troben familiars reals del director) també.
Arxivat a