La inquietud pel lliurament de 53 obres d'art a l'Aragó arriba al Parlament

La diputada de Junts pel Sí Teresa Vallverdú pregunta al conseller Santi Vila per l’estratègia negociadora amb el govern aragonès | Hi ha el temor a Lleida que l'entrega de peces de Sixena obri una dinàmica perillosa

Les pintures murals de Sixena es poden veure al MNAC
Les pintures murals de Sixena es poden veure al MNAC | ACN
02 de març del 2016
Actualitzat el 04 de març a les 7:36h
La decisió del conseller de Cultura, Santi Vila, de lliurar a l’Aragó un total de 53 obres d’art procedents del monestir de Sixena ha generat inquietud en el sector museogràfic. La setmana pasada, Vila es va reunir amb la seva homòloga en l’executiu aragonès, Mayte Pérez, i es va anunciar que en poques setmanes les 53 peces serien enviades a Sixena. Actualment es troben en el magatzem del MNAC i sense catalogar, però formen part de la  col·lecció procedent de Sixena la resta de les quals, 44, estan catalogades al Museu de Lleida. Al MNAC també hi ha les pintures murals de Sixena que van ser traslladades durant la Guerra civil per protegir-les.

Hi ha el temor a Lleida que aquest lliurament obri una dinàmica perillosa. Fa pocs diez, la Paeria va aprovar per àmplia majoria donar suport al Museu de Lleida “per complir la Llei del patrimoni cultural català”, que exigeix preservar la unitat de les col·leccions. Però la via judicial no s’ha aturat i el jutjat de primera instància número 1 d’Osca ha ordenat el retorn de totes les peces”. Tant l’Ajuntament de Sixena com el bisbat de Barbastre-Monsó han assegurat que només negociaran la devolució de totes les obres.

Fent-se ressò d’aquesta inquietud, en la sessió de control al Govern, la diputada de Junts pel Sí Teresa Vallverdú ha preguntat al conseller per l’estratègia negociadora que s’està seguint amb l’Aragó “i la contraprestació que tindrà el retorn de les obres”. La diputada ha assenyalat que “el valor i la unitat de la col·lecció del Museu de Lleida és inqüestionable. El MNAC és un museu de referència mundial en romànic, ha conservat els murals i compleix les normes més estrictes de conservació. I el trasllat d'aquestes pintures, molt malmeses per l'incendi durant la Guerra Civil, seria molt perjudicial", ha afegit la diputada.

El conseller Vila no ha donat detalls sobre les negociacions. Sí que ha dit que es crearà un grup de treball catalanoaragonès per resoldre el llarg contenciós. Ha assegurat que “en cap cas es farà una donació, sinó un dipòsit gestionat per les dues administracions”.

Malestar en els defensors del patrimoni

La decisió de lliurar les 53 obres d’art inquieta entre els defensors del patrimoni. Josep Giralt, director del Museu de Lleida, ha declarat a NacióDigital que “sempre hem dit que els litigis judicialitzats no porten enlloc i s’han d’evitar. Però en una negociació és important saber què es pretén i a on es vol arribar”. Giralt recorda que “fins fa molt poc, Sixena formava part del bisbat de Lleida i el monestir fou una fundació del comte de Barcelona”.
Des del dijous a avui, s’ha passat d’anunciar el retorn a dir que les peces es lliuraran en dipòsit, un terme que a l’Aragó pot reobrir la polèmica.

La portaveu de la conselleria de Cultura del govern de l’Aragó ha confirmat a NacióDigital que “les obres vénen a Sixena per quedar-se” i que “els litigis judicials no s’aturaran”, tot elogiant el tarannà dialogant del conseller Vila en un conflicte que “no ha de tenir vencedors ni vençuts”.
Arxivat a