Montesquiu reduïra el so de les campanes per les queixes d'un sol veí

L'Ajuntament estudia mesures tècniques per minimitzar el soroll | La situació ha generat un petit rebombori al municipi d'Osona, on el campanar forma part del “patrimoni tradicional”

02 de març del 2016
Actualitzat a les 14:07h

El poble de Montesquiu, amb el campanar al mig. Foto: Ajuntament de Montesquiu


L’Ajuntament de Montesquiu, a Osona, prendrà mesures per tal de reduir la intensitat del so de les campanes de l’església durant la nit, després de les queixes d’un veí al Síndic de Greuges, que no podia dormir. En els propers dies, els tècnics estudiaran què es pot fer, però tot apunta que es reduirà l’alçada des de la qual baixa el pèndol i se suprimiran els repics durant la nit, per tal de minimitzar el soroll.

El consistori ja ha avisat el Bisbat de Vic, el propietari de l’església, de que procedirà en breu a l’adaptació de la maquinària. Tot i que el temple és propietat de l’Església, la gestió del campanar tradicionalment ha anat a càrrec de l’Ajuntament.

El veí afectat va posar en coneixement de l’Ajuntament les molèsties que li produïa el campanar i, posteriorment, va traslladar la seva queixa al Síndic de Greuges, que va recomanar l’Ajuntament de Montesquiu, juntament amb altres 13 poblacions del país, que modulessin o suprimissin el repic nocturn de les campanes de les esglésies.

Tot seguit, l’Ajuntament va encarregar un informe de la zona a la Diputació de Barcelona, segons ha explicat a NacióDigital l'alcaldessa Elisabet Ferreres. El resultat no va deixar dubtes: les campanes sonaven molt per damunt de la normativa, a 68 decibels, quan el màxim permès per la llei en horari diürn és de 55, i en nocturn, 45.

L’església està situada just al centre del poble i el so de les campanes afecta la majoria de veïns, tot i que només se n’ha queixat un. La situació ha aixecat un petit rebombori en un poble on les campanes formen part del “patrimoni tradicional”, segons l’alcaldessa. “Alguns veïns diuen que fins i tot les campanes els ajuden a dormir”, apunta Ferreres.