El Cercle d'Economia veu bé que Podem i C's recullin el malestar social

L'entitat reclama la formació d’un govern estable a l’Estat i la regeneració política i econòmica | Jordi Alberich, director general: "El gran repte és la manca de perspectives de la classe mitjana" | "Tenim un problema quan l’horitzó que té davant un aturat és trobar una feina amb un salari de 750 euros", assegura

25 de febrer del 2016
Actualitzat a les 23:29h
El Cercle d’Economia ha estat l’ànima de la declaració feta per les vuit entitats que formen el grup Economia i Societat, i que reclama la formació d’un govern estable a l’Estat i la regeneració política i econòmica. L’han signat, a més, l’Associació Valenciana d’Empresaris, el Cercle d’Economia de Mallorca, el Círculo de Empresarios (amb seu a Madrid), el Cercle d’Empresaris de Galícia, el Cercle d’Empresaris Bascos la Institució Futur, de Navarra, i l’Observatori Econòmic d’Andalusia.

El document –del qual ja se’n va fer ressò NacióDigital- té una especial significació, i denota la capacitat de lideratge del Cercle d’Economia, presidit per Antón Costas i que té en la seva junta figures com Artur Carulla, Josep Oliu i Marc Puig, entre d’altres. El seu director general, Jordi Alberich, ens explica la rellevància del text: "És una declaració en què hem fet una referència explícita a la situació política a Catalunya com una de les qüestions que requereix una resposta, i això ha estat aprovat per totes les altres entitats signants, inclòs el Cercle d’Empresaris amb seu a Madrid".

Per Alberich, "la declaració parla de la necessitat de consolidar la recuperació, però també que aquesta arribi a tots els sectors perquè les dades macroeconòmiques no poden amagar la realitat de la desocupació i el treball precari. Per això diem que l’empresariat també té una responsabilitat en respondre al tema de l’atur. És important que això ho reconeguin entitats patronals”.

El document també reclama la tolerància zero davant la corrupció com a element bàsic per regenerar la vida política, reclamen amplis consensos per abordar les grans reformes pendents (educació, justícia, fiscalitat, llei electoral, model territorial…). El director general del Cercle subratlla la defensa d’una política d’amplis acords, "sense exclusions". El Cercle no s’apunta a cap frontisme, tampoc contra Podem. En paraules d’Alberich, "Podem ha canalitzat de manera democràtica i pacífica una part del malestar social" i recorda que Nacho Álvarez, un dels experts en economia del partit de Pablo Iglesias va causar una bona impressió quan va parlar al Cercle: "És una persona sòlida intel·lectualment".

Des del seu despatx a la seu del Cercle, Jordi Alberich és un observador atent de la realitat: "El principal repte que encaren les nostres societats és la manca d’expectatives de la classe mitjana. La crisi que patim presenta molts drames amagats i els responsables polítics han de saber donar-hi resposta. La classe mitjana està desorientada, i això és el que batega darrere de molts fenòmens als quals assistim, des del debat sobre el Brexit al Regne Unit fins a l’efervescència de moviments com el de Trump o, salvant les distàncies, el que expressa Sanders als Estats Units".

El director general del Cercle afegeix que "tenim un problema quan l’horitzó que té davant un aturat és trobar una feina amb un salari de 750 euros". Alberich troba positiu que siguin forces com Podem o Ciutadans les que hagin canalitzat part del malestar: "Són forces democràtiques, com ho és el sobiranisme a Catalunya. Crec que els resultats del 20-D a l'estat espanyol ofereixen una oportunitat per resoldre tots els temes pendents. Han estat un gran toc d’atenció als partits establerts, però alhora els dóna una segona oportunitat".