Juan Bernardo Latini uneix Maria-Mercè Marçal amb el cant coral argentí

L’Orfeó Català celebra la Festa de la Música Coral el proper 28 de febrer amb l’estrena de vuit composicions corals, entre les quals la del músic argentí | El compositor ha estat premiat per posar música a un poema de l'autora catalana

El músic i compositor argentí Juan Bernardo Latini
El músic i compositor argentí Juan Bernardo Latini | Germà Capdevila
25 de febrer del 2016
Actualitzat a les 21:51h
La música acostuma a ser un dels vincles més poderosos per estrènyer relacions entre cultures diverses. Un mitjà ràpid, eficaç, emotiu i efectiu per escurçar totes les diferències existents, tal com demostra Juan Bernardo Latini, un músic argentí que aquests dies és a Catalunya per presentar la composició que va resultar guanyadora del Concurs Internacional de Composició Coral que impulsa l'Orfeó Català. El certamen culmina el 28 de febrer al Palau de la Música, amb un concert on s'estrenaran totes les obres guardonades.
 
Un dels protagonistes de la Festa de la Música Coral serà Juan Bernardo Latini –compositor, músic, professor i actual director de la Coral Montserrat del Casal dels Països Catalans de La Plata–, que va aconseguir el Premi a la millor composició coral a cappella sobre un text en català per a "veus iguals". El premi va ser per Cançó de fer camí, una peça que posa música al poema de Maria-Mercè Marçal. "Per primera vegada a la vida em vaig atrevir de composar des de zero en català", explica. Assessorat per la poeta catalana Sara Bailac, la tria va ser ràpida: "Tenia poc temps, i el primer que em va cridar poderosament l'atenció va ser aquell poema".
 
Un músic argentí "impactat amb Catalunya"

Després de triar i composar, sense temps gairebé de pair-ho, a principis de desembre li van comunicar que era el guanyador en la seva categoria. "I això implica l'estrena de l'obra al Palau, l'edició de la partitura, la distribució d'aquesta a totes les corals, i la gravació d'un CD amb tots els guanyadors de les diferents categories". I també la possibilitat de poder viure-ho en primera persona, a Catalunya. La crisi ha impedit que l'entitat li pogués subvencionar el viatge, però, a canvi de ser-hi, li han procurat una agenda ben plena, amb tallers i activitats professionals "per poder-me pagar el passatge".
 
Per a Latini, de moment l'experiència està sent "fantàstica". El músic ha pogut recórrer bona part de la geografia catalana, passant per Palafrugell, Taradell, Palautordera i, també, per l'ESMUC, on el dissabte 27, de deu a dues del matí, imparteix el seminari Argentina coral. Un recorregut per la seva música coral. "Catalunya és preciosa i estic impactat amb el patrimoni de Calella, Llafranc, Girona o Sitges". Un patrimoni físic que també és humà, tal com ha pogut comprovar de primera mà gràcies a les diverses entitats de Cant Coral que l'han acollit com si fos a casa.
 
La Festa de la Música Coral, un concert amb història

La Festa de la Música Coral, que se celebrarà aquest diumenge 28 de febrer a les sis de la tarda, és una iniciativa que recupera la celebració de la Festa de la Música Catalana, creada l’any 1904 per l’Orfeó Català i inspirada en els Jocs Florals per impulsar la composició musical catalana. La celebració, en forma de concert, és la culminació del Primer Concurs Internacional de Composició Coral “Festa de la Música Coral”, que es va convocar el mes de març de l’any passat. Les obres premiades en el certamen s’estrenaran juntament amb les guardonades en els VI Premis Catalunya de Composició Coral 2015, que promou la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC).

La Festa de la Música Coral, de caràcter biennal, constitueix una celebració conjunta "de tota la família coral catalana". L’esdeveniment facilita alhora la nova creació de música coral, tant a nivell nacional com internacional, i la recuperació significativa del patrimoni musical de compositors catalans d’èpoques anteriors. L’acte serà conduït pel periodista Albert Torrens i comptarà amb la presència dels compositors, que recolliran els premis. En aquest enllaç es poden consultar tots els premiats.