Els Mossos blinden el Mobile World Congress

Un total de 2.700 agents, una xifra sense precedents, vetllen per la seguretat del congrés | Per primera vegada organitzen un centre de coordinació al certamen | El dispositiu és el més gran organitzat pels Mossos des del seu desplegament com a policia integral

Els Mossos han desplegat un gran operatiu al MWC
Els Mossos han desplegat un gran operatiu al MWC | José Manuel Gutiérrez
Guillem Ramos Salvat
24 de febrer del 2016
Actualitzat el 29 de febrer a les 7:10h
Els Mossos d'Esquadra han desplegat durant aquesta setmana un dispositiu sense precedents per blindar el Mobile World Congres i la ciutat de Barcelona. Ho va anunciar el conseller de l'Interior Jordi Jané fa una setmana i en va donar alguns detalls l'intendent portaveu del cos, Xavier Porcuna, dilluns abans d'obrir portes. Tot i que ningú vol donar xifres oficials, uns 2.700 agents dels Mossos, el número més alt de totes les edicions d'aquest congrés mundial, vetllen per la seguretat de manera coordinada amb les guàrdies urbanes de Barcelona i l'Hospitalet i agents de seguretat privada. Amb una amenaça terrorista jihadista de 4 sobre 5, la policia de Catalunya, que té competència integral en la seguretat ciutadana i l'ordre públic, és el cos més visible a tota la ciutat i a les zones més freqüentades aquests dies que Barcelona es converteix en la capital mundial del mòbil. Els darrers mesos ja és habitual veure més presència d'agents d'ordre públic pels carrers de la ciutat patrullant amb armes llargues i fent vigilàncies estàtiques en punts neuràlgics de la ciutat com plaça de Catalunya.   

Des del primer dia de congrés que els Mossos d'Esquadra han instal·lat a la seu del MWC un centre de coordinació (CECOR) i una sala de gestió operativa des d'on es gestionen els recursos que la policia de la Generalitat de Catalunya ha destinat a aquest esdeveniment. Al centre de coordinació, que aquest dimarts va ser visitat pel comissari en cap, també hi ha efectius d'altres cossos d'emergència com el SEM. És el primer cop que els Mossos despleguen aquesta sala de comandaments al lloc on es fa el congrés. Fonts de la policia expliquen que és per la importància estratègica que els Mossos d'Esquadra donen a l'operatiu del MWC, tenint en compte que és un aparador de Barcelona i de Catalunya al món. Al mateix recinte s'hi ha instal·lat una comissaria de policia per recollir possibles denúncies i també com a punt d'objectes perduts i l'àrea regional del transport urbà (ARTU) ha incrementat la vigilància a la L9, la línia de metro que connecta la ciutat de Barcelona amb el Mobile i l'Aeroport del Prat.
 

Una agent dels mossos amb arma llarga a l'entorn del MWC. Foto: José Manuel Gutiérrez


També s'ha activat un protocol que permet a la policia –a través de la unitat d'informació-, comprovar les identificacions de les persones que accedeixen al recinte per augmentar-ne la "rigorositat" amb controls a l'interior del recinte. S'ha incrementat el nombre de detectors de metalls i escànners i s'ha restringit l'espai aeri a la zona d'influència del Mobile World Congres amb el control dels helicòpters de la unitat de mitjans aeris dels Mossos d'Esquadra. Aquesta àrea, la zona calenta del Mobile, s'ha ampliat també perimetralment. Els punts d'accés al recinte de l'Hospitalet i de Montjuïc estan fortament vigilats per unitats d'ordre públic com la brigada mòbil (BRIMO), l'àrea de recursos regionals operatius (ARRO) i el grup regional de motos "Guilles" dels Mossos.

A més de la forta presència de furgonetes d'unitats d'ordre públic i de dotacions de seguretat ciutadana, en l'ampli dispositiu dissenyat pels Mossos d'Esquadra també hi participen les unitats de subsòl i la canina de la policia catalana. Cada dia al matí els agents de la unitat de subsòl revisen el clavegueram de la zona del Mobile i en segellen les boques per evitar situacions de perill o possibles intromissions per aquests conductes. També hi ha instal·lades alarmes i sensors que poder alertar de qualsevol intent de violació del recinte des de l'exterior. En la mateixa línia treballa un equip de la canina. Rastregen elements del mobiliari urbà de manera preventiva a la recerca de possibles traces de material explosiu. Totes les unitats d'agents especialitzats com les de subsòl i la canina, com també altres unitats com TEDAX (desactivació d'explosius) o el grup especial d'intervenció (GEI), estan també en alerta per la seva ràpida actuació si són activats des del CECOR del Mobile.
 

Agents dels mossos a l'interior del MWC. Foto: José Manuel Gutiérrez


El dispositiu de seguretat del Mobile és un dels més dimensionats i un dels més importants que ha hagut de dissenyar i liderar la direcció policial dels Mossos d'Esquadra des del seu desplegament com a policia integral ara fa deu anys. Amb part de l'escala de comandaments de les comissaries de Barcelona i l'Hospitalet al recinte firal i amb totes les divisions de la policia de la Generalitat en alerta, s'espera un Mobile tranquil. El risc zero no existeix. Tampoc acabar totalment amb els delictes. Els carteristes també vinguts d'altres punts de l'Estat volen fer l'agost aquesta setmana a Barcelona. A més d'incrementar la presència policial, els Mossos han difós diversos consells de seguretat per ajudar a prevenir possibles furts i robatoris. Els congressistes no els hi fan massa cas. La primera, i a la primera que pocs hi fan cas, retirar-se l'acreditació quan surten del recinte del congrés. La policia catalana també aconsella no exhibir diners en públic, que no deixin de vigilar les seves maletes i bosses i saber-se el recorregut per evitar donar la sensació que no es coneix la ciutat. Des d'Interior s'assegura que aquests tres primers dies de congrés han transcorregut amb "absoluta normalitat" des del punt de vista de la seguretat i que els delictes han estat "mínims".

El dia que la BRIMO va haver de protegir Mark Suckerberg

Durant els anys que el MWC ha estat a Barcelona no es recorden greus problemes de seguretat més enllà dels furts i robatoris, inevitables en qualsevol capital europea. D'incidents remarcables, si més no públics, es recorda l'any 2014 quan la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra va haver de blindar el restaurant del germà de Ferran Adrià, el Tickets. A dins hi havia Mark Zuckerberg i fins allà s'hi dirigia un grup de persones que protestaven per la pujada del transport públic que ja havien ocupat el vestíbul de l'hotel de luxe Casa Fuster, a passeig de Gràcia.

La brigada d'Informació dels Mossos d'Esquadra també té en el seu focus els moviments socials d'extrema esquerra. Si és cert que les vagues de transport públic generen greus problemes de mobilitat, és complicat que acabin revertint en problemes d'ordre públic. Durant aquesta setmana no hi ha prevista cap concentració o manifestació de grups antisistema però la policia els segueix d'aprop. Aquest dimarts un grup d'Arran, la branca juvenil de l'esquerra independentista, va tallar la Gran Via en contra del Mobile i reclamant acabar amb la precarietat, una acció vigilada per la brigada d'Informació dels Mossos que va acabar sense incidents.
 

Agents dels mossos patrullant amb armes llargues a l'entorn del MWC. Foto: José Manuel Gutiérrez

Arxivat a