Un helicòpter de Trànsit controlarà que els conductors no parlin per mòbil

El conseller Jordi Jané anuncia un paquet de mesures d'urgència per aquest 2016 que també inclouen 28 radars nous, 19 dels quals de tram

El nou helicòpter del SCT que vigilarà les infraccions des del cel de Catalunya.
El nou helicòpter del SCT que vigilarà les infraccions des del cel de Catalunya. | ACN
24 de febrer del 2016
Actualitzat a les 14:54h
El Departament d'Interior ha anunciat aquest dimecres que iniciarà properament una ofensiva contra la sinistralitat. Després que aquest 2015 el nombre d'accidents amb morts o ferits greus hagi augmentat 261 més que el 2014, el conseller Jordi Jané ha presentat un paquet de mesures per frenar aquest fenomen i disminuir el nombre d'accidents. Entre les principals mesures, destaca un helicòpter del Servei Català de Trànsit (SCT) que controlarà l'ús del mòbil i del cinturó des de l'aire, tot i que també s'incrementaran les campanyes i el nombre de radars situats a les carreteres catalanes. 

Segons ha informat el conseller, aquest helicòpter sobrevolarà cada dia diversos punts de Catalunya i fotografiarà amb una càmera de gran resolució els vehicles que puguin estar cometent infraccions. “Si un conductor utilitza el mòbil de forma no adequada, rebrà la corresponent denúncia”, ha afirmat Jané. 

A la roda de premsa, el conseller també ha destacant algunes dades d'aquest 2015 que han fet sonar totes les alarmes. Entre aquestes, a part de l'increment de la sinistralitat, també s'ha destacat una pujada del 41% dels atropellaments aquest 2015 respecte de l'any anterior, i la concentració de la majoria d'accidents durant els caps de setmana. Concretament, el 43% s'acumulen els dissabtes i el 36% els diumenges. A més, també ha destacat que el 31,7% dels accidents són a causa de distraccions, el 25,8% per infraccions i el 16,6% per excés de velocitat. 

Davant d'aquesta situació, el Departament implementarà un paquet contundent de mesures, entre les quals es trobaran 19 radars per trams més a les vies catalanes, 9 radars mòbils més, i dues càmeres noves per vigilar l'ús del mòbil i el cinturó.
 
Mesures del Departament d'Interior per reduir l'accidentalitat
1. Controls intensius massius
2. Ofensiva contra l'ús del mòbil amb 2 noves càmeres
3. Intensificació dels controls de velocitat amb 19 radars més per tram i 9 radars mòbils
4. Ofensiva contra el consum d'alcohol
5. Especial atenció envers els motoristes
6. Programa especial per a la gent gran
7. Accions específiques a la demarcació de Tarragona i Lleida
8. Lluita contra els xocs frontals
9. Observatori de la seguretat viària
10. Campanya de conscienciació, especialment per a col·lectius vulnerables