Els mòbils barats, a l'alça al MWC

Els telèfons mòbils intel·ligents de menys de 300 euros criden l'atenció dels assistents | Tot i que algunes marques es centren en "mercats emergents", el públic més jove i els qui no necessiten l'últim model també són els seus objectius

Un dels mòdels assequibles de la marca Wiko
Un dels mòdels assequibles de la marca Wiko | José M. Gutiérrez
Redacció
24 de febrer del 2016
Actualitzat el 25 de març del 2017 a les 7:56h
Al Mobile World Congress s'hi poden trobar tot tipus de telèfons mòbils intel·ligents, però els que solen cridar l'atenció com el Samsung Galaxy S7 no baixen de 600 o 700 euros en cap cas. Ens hem passejat pel congrés buscant-ne d'interessants i més assequibles, i n'hem trobat uns quants per menys de 300 euros que no són com un iPhone, però amb els que l'estalvi compensa la majoria de diferències si no busquem específicament un terminal de gamma alta.
 

Un dels models assequibles de BQ. Foto: José M. Gutiérrez


BQ, moltes opcions amb preus interessants

BQ no és una marca desconeguda: prepara els seus dissenys a l'estat espanyol i es pot trobar en grans magatzems tecnològics, que sovint en tenen d'oferta. Però sense haver d'esperar a les rebaixes, BQ ofereix telèfons a partir de 140 euros que poden donar grans resultats: amb pantalles de 4 fins a 6 polzades i tres gammes (E, A, M i X) hi ha preus des dels 140 fins als 300 euros.

Un dels assequibles, l'Aquaris E4 (139,90 euros) té una pantalla de 4 polzades, 3G (encara no arriba al 4G) 1 Gb de RAM i 8 de memòria per desar arxius que es pot ampliar amb 32Gb més per la targeta SD. Inclou Android 5.0 però es pot actualitzar, i té una càmera de 8Mp al darrere i 2 al davant amb prou bons resultats. Per una mica més, 170 euros, podem trobar models més complets com l'A4.5, amb pantalla de 4,5 polzades, Android 6 i 4G, amb fins a 2Gb de RAM i 16Gb de memòria interna. Les càmeres són de 8Mp al darrere i 5 al davant.

Tot i que encara no se'n sap el preu, al Mobile World Congress la marca hi ha presentat l'X5 Plus, un telèfon de 5 polzades amb processador de vuit nuclis que incorpora lector d'empremtes, pantalla Full HD de 5 polzades, 4G i NFC. Permetrà gravar vídeos en qualitat 4K i incorporarà Android 6 i càmera de 16Mp al davant i 8 al darrere. Tot i això, el seu preu probablement no baixi de 350 o 400 euros, però encara està per veure: substitueix l'X5 que té un preu d'uns 250-270 euros i arribarà a mitjans de 2016, així que potser ens sorprèn...
 

Tots els nous mòbils de Wiko valen menys de 300 euros Foto: José M. Gutiérrez


Wiko, a partir de 120 euros

Els telèfons de Wiko tenen tres gammes: la més assequible, a la que n'hi diuen "d'entrada" i que es coneix amb la lletra Y; la gamma mitjana "U feel" i la més cara, Fever. Tots ells inclouen la possibilitat de dur dues targetes SIM -o dos números de telèfon- i arribaran amb la última versió d'Android, la 6.0. La gamma "Y" té dos models que estan a punt d'arribar al mercat: el Lenny i el Tommy. 

El Lenny 3 és un mòbil que valdrà com a molt 120€, amb pantalla de 5 polzades, bateria de 2000 mAh i càmera de 8 megapíxels al darrere i 5 al davant. Amb un processador de 4 nuclis a 1.3GHz i 1 Gb de RAM, inclou el més bàsic: wifi, Bluetooth i connexió mòbil 3G, sense arribar encara al 4G. De totes maneres, per aquest preu no es pot demanar més: l'iPhone 6S val 6 vegades més, i probablement està disponible en menys colors.

En el cas del Tommy, el preu pujarà fins als 130 euros i inclourà 4G, però quan arribi al mercat no estarà a les botigues: es podrà comprar a través de les operadores. A mesura que arribi, s'anirà veient si el preu es redueix a canvi de permanència, ja que si pot valer 130 euros lliure, potser acabi sortint encara més barat quan es contracti amb una línia de telèfon.

Amb més pressupost, per uns 200 euros (tot i que podria acabar per menys, uns 180) es pot arribar a la gamma mitjana, "U fever". El més assequible serà el Lite a partir de 160 euros. Són semblants a la gamma Y però amb 3Gb de RAM i 16GB d'emmagatzematge, i amb càmera de 8 megapíxels al darrere. Però el model de 180 euros millorarà la càmera (fins a 13Mp) i presentarà un perfil més arrodonit. També guanyen en bateria, arribant als 2.900 mAh.

Finalment, per 50 euros més (249€) hi haurà el Fever Special Edition, tot i que l'únic que aporta és gairebé estètic: una pantalla lleugerament més gran (5,2 polzades) i la part del darrere en 3 models: fusta, metall o roba.

Val a dir que tots aquests models poden ampliar l'espai per a desar fotografies o música amb targetes microSD.
 

Energy Sistem, entre els mòbils més barats Foto: José M. Gutiérrez


Energy Sistem, amb preus d'emergència

Quan se'ns espatlla el mòbil necessitem un recanvi ràpid. En moments així pot ser una bona opció una marca com Energy Sistem (tot i la manca de correcció ortogràfica) que té models a partir de 60 euros. Evidentment, aquí les comparacions amb altres mòbils més cars són impossibles, però per aquest preu podem tenir un smartphone EnergyPhone Colors de 4 polzades amb càmera de 5 megapixels. I per 10 euros més, el Neo Lite, també de 4 polzades però amb més qualitat d'imatge. Aquests no tenen 4G i la càmera frontal es quedarà curta ràpidament, però el seu principal reclam és el preu i una varietat de models que arriben als 229 euros pel Pro 4G Pearl de 5 polzades, amb 4G, càmera de 13Mp al darrere i 5 al davant i 3GB de RAM. Entremig hi trobem més opcions: El Pro Qi i el Pro de 180 a 190 euros, el Max 4G de 139 o el Max 4000 de 99,90. 

Tots els terminals de la companyia arriben per ara amb la penúltima versió d'Android, la 5.1.

Cada cop hi ha més marques

Aquests en són alguns exemples, però en podríem trobar molts més: Oppo, Xiaomi, Giaonee... hi ha moltes marques asiàtiques, però també europees o americanes i cada cop amb més presència. En alguns casos, com ZTE o Giaonee, hem pogut provar mòbils amb sistemes de detecció de pressió del dit sobre la pantalla com el 3D Touch d'Apple per preus que, tot i no ser definitius, podrien quedar-se a la meitat de l'iPhone més barat, al voltant dels 300 o 350 euros. 
Arxivat a