Donald Trump ho torna a fer a Nevada

L'excèntric multimilionari arrasa al caucus republicà de Nevada amb un 46% dels vots | la perspectiva d’un Trump nominat com a candidat del partit a la Casa Blanca comença a ser una opció seriosa i la maquinària republicana no aconsegueix imposar una alternativa

Donald Trump també ha guanyat a Nevada
Donald Trump també ha guanyat a Nevada | EFE
24 de febrer del 2016
Actualitzat a les 15:13h
Amb un espectacular 46% dels vots, Donald Trump, l’home inclassificable, el candidat que s’ha convertit en un autèntic malson per a les altes jerarquies del Partit Republicà, ha confirmat als caucus de de Nevada que és el front-runner d’aquesta cursa. Literalment, ha triturat totes les marques. Marco Rubio, el senador de Florida que intenta ser la gran alternativa a Trump, s’emporta un 23%, a més de vint punts de distància. L’ultraconservador Ted Cruz s’embutxaca un 20%.

Trump té el que en l’argot polític nord-americà s’anomena el momentum. L’impuls, la iniciativa, potser també la sort. Al llarg d’una campanya de primàries, sempre són diversos els aspirants que gaudeixen del seu momentum. Però aquest cop és diferent. Trump ja porta massa dies al davant, lidera totes les enquestes, en quasi totes la seva posició sembla imbatible. Encara queden molts estats per votar, pot passar de tot, però el cert és que la perspectiva d’un Trump nominat com a candidat del partit a la Casa Blanca comença a ser una opció seriosa.

El problema per la maquinària republicana és que no es veu cap candidat que el pugui contrarestar. Rubio disposa d’una bona organització, i aquests dies està a l’atac sobre els donants de la campanya de Jeb Bush. Però no en tindrà prou. La clau és que els votants n’estan farts de tots els candidats que fan olor de Washington, als quals Trump presenta com a producte d’un sistema impopular. Només un gir molt acusat en les properes setmanes, amb un candidat, fos Cruz, Rubio o el centrista governador John Kasich, d’Ohio, que trobés un discurs capaç d’inspirar, podria capgirar les coses.

L’1 de març hi haurà el Superdimarts, quan voten onze estats. Després del 15 de març, en la majoria d’estats, el guanyador s’emportarà tots els delegats en joc. Entre d’altres, voten Florida (l’estat de Rubio) i Ohio (l’estat de Kasich). Si Trump guanya a tots dos, com ara mateix assenyalen els sondejos, s’haurà acabat.

Trump, una "tragèdia" republicana

Per molts republicans conservadors, Trump és la tragèdia. Perquè malgrat que en molts temes, sobretot en immigració, ha fet declaracions reaccionàries, molts el veuen com incontrolable ideològicament. El Club for Growth, un dels grups més potents dins del partit, de línia  conservadora fiscal (antiimpostos) ha llançat anuncis advertint que Trump no és un reaganià autèntic, sinó un defensor de les polítiques "liberals", progressistes, en temes fiscals. També un sector de la dreta religiosa recorda les seves amistats bohèmies de Nova York i una posició també "liberal" en qüestions de moral. Però tot i així, Trump escombra entre l’electorat religiós. Qui l’aturarà?